U SRPSKOJ DO SADA KORONOM ZARAŽENO 265 DECE DO 14 GODINA: Podatke otkrio direktor Instituta za javno zdravstvo RS

S. M.

17. 08. 2020. u 15:22

У СРПСКОЈ ДО САДА КОРОНОМ ЗАРАЖЕНО 265 ДЕЦЕ ДО 14 ГОДИНА: Податке открио директор Института за јавно здравство РС

D. Pozderović

DIREKTOR Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je da su, od ukupnog broja zaraženih virusom korona u Srpskoj, njih 120 mališani do četiri godine, a 145 deca od pet do 14 godina.

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo nijedno dete sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. 

Zeljković je istakao da je jako važno da građani u Srpskoj budu svesni da počinje školska godina i da je neophodno da se pridržavaju preporučenih mjera Instituta. 

- Bitno je da svaki pojedinac bude svestan svoje odgovornosti. Kada govorimo o deci, tu posebno mislimo na srednjoškolce koji moraju biti svesni značaja nošenja maski i držanja fizičke distance - rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

Zeljković je dodao da je zbog neodgovornosti pojedinaca dolazilo do pogoršanja epidemiološlke situacije i povećanja broja zaraženih, te posebno apelovao na roditelje da vode računa o preporučenim mjerama. 

- Samo poštovanje mera ne odnosi se samo na školu, nego i na kuću. Poštovanje mera u školi neće dovesti do smanjenja rizika od zaraze ako se mere ne poštuju u kući - naglasio je Zeljković. 

On je dodao da je važno da roditelji prate zdravstveno stanje svoje dece i da pravovremenu reaguju i u slučaju pojave simptoma obaveste porodičnog lekara, koji će dalje postupiti po propisanom protokolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)