MARATONCI TRČALI KANJONOM TARE I SUTJESKE: Prvi „Sutjeska-trejl“, sa 100 takmičara iz sedam zemalja, položio „prijemni“ ispit

R.Milović

04. 08. 2020. u 10:30

U PROGRAMU prekogranične saradnje, završen je prvi “Sutjeska-trejl“ - maraton od 45 km, brdom, šumom, gorom, vodom, sa startom na planini Čemerno(1.300m) kod Gacka do Spomenika „Bitke na Sutjesci“ na Tjentištu, koji se nalazi na 560 metara nadmorske visine.

МАРАТОНЦИ ТРЧАЛИ КАЊОНОМ ТАРЕ И СУТЈЕСКЕ: Први „Сутјеска-трејл“, са 100 такмичара из седам земаља, положио „пријемни“ испит

Foto: TO Foča

Staza je krivudala kroz Park prirode „Piva“ u Plužinama i Nacionalnim parkom „Sutjeska“. Pobedio je Danijel Krstunović Opar iz Splita ispred Slobodana Krkleža iz Rijeke i Srđana Vuletića iz Novog Sada.

Trčalo se u četiri „partizanske“ kategorije - Udarna od 42km, Proleterska od 25 km, Skojevska od 12km i Pionirska od 4km. Učestvovalo je 100 takmičara iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Engleske i Francuske.

Zlatnom medaljom se u „Proleterskoj trci“ okitila Snežana Đurić iz Kragujevca

- Ovo su „izmišljene“, Bogom dane staze, divlje, prelepe, izazovne, kako se samo poželeti mogu. Nema razloga da, nakon svega što je ovde viđeno i urađeno, „Sutjeska –trejl“ ne preraste u tradicionalnu trku maratonaca – kaže za „Novosti“ Šimun Cimerman iz Zagreba, službeni direktor prvog „Sutjeska-trejl“, organizovanog na području Republike Srpske i Crne Gore.

Pohvale organizatora su odate pripadnicima Gorske službe spašavanja RS, odeljenja iz Foče, koji su učestvovali u markiranju staza i bili raspoređeni po kontrolnim tačkama po Magliću, Trnovačkom jezeru, prašumi Perućica, duž kanjona Tare i Sutjeske.

- „Sutjeska –trejl“ je finansiran od strane Evropske unije, opština Foča i Plužine, a u implementaciji zajedničkog Projekta-Park prirode „Piva“ i Turističke organizacije Foča. Svemu ovome je predhodila Saglasnost, dobijena od Ministarstva zdravlja RS, uz primenu neophodnih mera predostrožnosti od Kovida-19, što smo ispoštovali - kaže za "Novosti" Branka Salamandina predsednik Projekt tima „Sutjeska-trejl“ i načelnik odeljenja za privredu Foče.

                                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Smrt NDH

04.08.2020. 13:43

Oni protiv kojih su se Srbi borili na Sutjesci dosli sad da se reklamiraju i kazu da su partizani. Nikad ne sme da se zaboravi da je NDH upravo pala u Hercegovini jer Sutjeska je Hercegovina. Da nije bilo ustanka u Hercegovini danas ne bi bilo ni Srbije. Oni su se odbranili i u ratovima '91-'95 a ovi iz RSK svi pobegli. I Ratko Mladic je Hercegovac. Nisam odatle ali svake godine idem na rafting u Focu, pecanje na Bilecko jezero i u carobno Trebinje. To je srpski mediteran i uzivam u njemu.

Goran

06.08.2020. 08:46

@Smrt NDH - Budimo realni na Sutjesci jeste bilo najviše Srba iz svih krajeva oko12, 000 boraca ali je bilo i preko 5,000 hiljada Hrvata Dalmatinaca i to su zvanicni podaci.