PROŠLE GODINE BIO NA PROSLAVI „BITKE NA SUTJESCI“: Umro vajar Miodrag Živković (93), tvorac Spomenika na Tjentištu

R.Milović

03. 08. 2020. u 08:59

TVORAC Spomenika na Tjentištu, vajar Miodrag Živković, preminuo je u Beogradu u 93. godini života.

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ БИО НА ПРОСЛАВИ „БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ“: Умро вајар Миодраг Живковић (93), творац Споменика на Тјентишту

Foto: R.M.

Od Tjentišta se opostio ove godine, na proslavi 77. godišnjice „Bitke na Sutjesci“.

Došao je u društvu sa pukovnikom avijacije Zdenkom Duplančićem, borcem Prve proleterske brigade, rodom iz Splita sa stalnim prebivalištem u Beogradu i predsednikom Udruženja boraca koja neguje uspomenu na „Prvu proletersku NOU brigadu“ u Beogradu.

Sa tugom u srcu, vest o smrti vajara Živkovića primljena je u NP“Sutjeska“ na Tjentištu.

- Ostaće večno u našim srcima. Divan čovek. Uputili smo saučešće, a očekujemo odgovor iz Beograda, kada će se i kako organizovati sahrana dragog nam prijatelja. Lepo smo se družili i ovog jula na proslavi 77. godišnjice Bitke na Sutjesci. Zavisno od „ogovora iz Beograd - spremni smo biti na sahrani dragog nam Miodraga-kaže za „Novosti“ Dejan Pavlović direktor NP“Sutjeska“.

Osim monumentalnog spomenika na Tjentištu, posvećenom proboju partizana u Petoj neprijateljskoj ofanzivi iz 1943. godine, poznatijoj kao „bitka za ranjenike“, koja je na širem prostoru oko reke Sutjeske okružene Zelengorom, Maglićem i Volujakaom, trajala punih mesec dana, Živković je tvorac i brojnih drugih spomenika. Među najpoznatije spadaju, „Spomenik hrabrima“ u Ostri kod Čačka, pa Spomen kosturnice na Kadinjači i Gonarcu u Italiji, ali i brojni drugi u gradovima Republike Srpske i distriktu Brčko, posvećene borcima Republike Srpske, koji su poginuli u minulom ratu u BiH.

                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)