ZA MESEC DANA SPALITI OTPAD! Ministarstvo ekologije Federacije BiH konačno prelomilo u slučaju "Krom reciklaže"

S. M.

04. 08. 2020. u 06:14

FIRMA "Krom reciklaža" Drvar ima rok od mesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i obezbedi njegovo spaljivanje.

ЗА МЕСЕЦ ДАНА СПАЛИТИ ОТПАД! Министарство екологије Федерације БиХ коначно преломило у случају Кром рециклаже

Otpad iz Italije istovaren u Drvaru / Foto M. Zarač

Ovo je poručila Edita Đapo, ministarka ekologije Federacije BiH.

- Federalna inspekcija je pre sedam dana izdala rešenje firmi "Krom reciklaža" da u roku od mesec dana mora da ukloni otpad i premesti ga na lokaciju Pasijaci, koja je i navedena u dozvoli za upravljanje otpadom - rekla je Đapo.

Ona je istakla da su od vlasnika firme "Krom reciklaža" Drvar dobili informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gde bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran.

- Sačekaćemo mesec dana da vidimo da li će oni to ispoštovati. Ukoliko to ne učine, mi ćemo to uraditi za njih i ispostaviti im račun - rekla je Đapo.

Utvrditi lanac odgovornosti

DUŠICA Runić, načelnica Opštine Drvar, rekla je da očekuje da se utvrdi lanac odgovornosti kako je moguće da na stotine tona otpada iz Italije bude dovezeno u nekoliko opština, a da o tome niko od nadležnih ne bude obavešten.

Ćapo je navela da Ministarstvo čeka i dozvolu od resornog ministarastva iz Italije za povrat tekstilnog otpada u tu zemlju.

- U rešenju Federalne inspekcije, koje je za nas merodavno, piše ili da se vrati otpad u Italiju ili da se ukloni na ekološki prihvatljiv način. Vlasnik firme "Krom reciklaža" Drvar je ocenio da je isplativije da se otpad spali ovde u BiH, ali videćemo šta će biti - poručila je Đapo.

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara, uvezlo je, početkom jula u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrednosti od 16.125 KM.

Nakon što je otpad istovaren u Drvar i Grahovo usledili su protesti građana da se smeće ukloni iz njihovih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!