ROBIJAO NEVIN ZA UBISTVO? Posle decenije od presude, jedno priznanje menja sudbinu Jugoslava Erakovića

V. Mitrić

14. 07. 2020. u 08:23

UBISTVO čuvenog kik-boksera Bobana Ilića Boksera, koji je usmrćen u centru Bijeljine 25. juna 2002., trebalo bi ponovo da se rasvetljava.

РОБИЈАО НЕВИН ЗА УБИСТВО? После деценије од пресуде, једно признање мења судбину Југослава Ераковића

Foto: Ilustracija

Za ovaj zločin osuđen je njegov sugrađanin Jugoslav Eraković (46), koji u KPD Foča već 11 godina izdražava osamnaestogododišnju robiju.

Naime, kako za "Novosti" objašnjava advokat Dušan Tomić, prilikom posete klijentu u KPD Foča, Milenko Lakić Laki, koji takođe služi kaznu u ovom zatvoru, rekao mu je "da je on ubio Ilića, a ne Eraković". Lakić je, prema Tomićevim rečima, sve to napisao i potpisao u prisustvu zatvorskih službenika, što su overili i predstavnici lokalne administracije u Foči.

- Lakić, koji u Foči izdržava višedecenijsku robiju za druga dela, naveo je još sedam svedoka koji znaju da je on ubio Ilića, koji su mi sve to potvrdili - kaže Tomić. - Na moje pitanje, zašto to nisu učinili ranije, rekli su mi da nisu smeli, "jer bi ih Laki pobio". Lakić mi je rekao da samo meni veruje i želi da se ova nepravda ispravi. Naime, kako mi je objasnio, u međuvremenu je on dobio dete, a Eraković nema potomke, pa smatra da i on treba da stvori porodicu, posle 11 godina ležanja na robiji za nešto za šta nije kriv.

Odmah pošto je Lakić napisao i potpisao priznanje da je on, a ne Eraković ubio Ilića, Tomić protiv njega podnosi krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, koje ga obaveštava da je to prosledilo Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci, koje je i optužilo Erakovića.

Foto: V. Mitrić

Dušan Tomić

- Očekujemo obnovu postupka - kaže Tomić. - U rukama imam svesku koja je ostala iza Ilića i u kojoj stoji ko mu je koliko novca dugovao. Erakoviću se nudi da podnese zahtev za puštanje na slobodu, ali on to ne želi, jer tvrdi da je nevin. Eraković je, kao alibi, imao svedočenje sedmoro ljudi da je, u vreme ubistva Ilića, bio na sasvim drugom mestu, ali je to sud ignorisao. OJT U Bijeljini, verovatno shvatajući da su dokazi više nego na klimavim nogama, dao je taj predmet Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci, koje je uradilo to što je uradilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati