SUĐENJE ZA UBISTVO U PORTI CRKVE: Tužilaštvo traži da se Petković proglasi krivim za smrt Saše Joksića

S. J. M.

13. 07. 2020. u 19:42

TRAŽIMO da se Marko Petković proglasi krivim za teško ubistvo Saše Joksića i nanošenje teških telesnih povreda Draganu Jovanoviću i osudi na odgovarajuću višegodišnju kaznu zatvora.

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО У ПОРТИ ЦРКВЕ: Тужилаштво тражи да се Петковић прогласи кривим за смрт Саше Јоксића

Spomen-ploča u porti crkve u Vraniću

Ovo je danas u svojoj završnoj reči u Višem sudu u Beogradu, na suđenju Petkoviću zbog ubistva Joksića pre pet godina u dvorištu crkve u Vraniću, zatražila zamenik tužioca. Presuda je, inače, najavljena za petak.

Ona je navela da se Petković prvo branio ćutanjem, da bi kasnije tvrdio da je Joksića ubio u samoodbrani, a Jovanovića ranio iz nehata.

- Nesumljivo je imao nož i bez ikakvog razloga napao Joksića. Svedoci su kazali da je Joksić u čudu rekao: "Vidi izbode me mali". Takođe, svedoci odbrane su pokušali da umanje odgovornost okrivljenog, što je nedopustivo. Na prepoznavanju Jovanović i još dvoje su pokazali na Petkovića kao počinioca krivičnog dela. On se i u pritvoru agresivno ponašao, pa je ocenjen kao agresivna osoba.

 

SAMOODBRANA

PETKOVIĆEV branilac Dalibor Katančević kazao je da sve što je njegov branjenik uradio bilo da sačuva živu glavu.

- Pokojni Joksić ga je pozvao da mu se pridruži u kafiću, a kad ga je odbio usledio je napad. Jedva punoletnog mladića koji je tad imao 19 godina napao je muškarac od 39, koji je u vreme autopsije imao dva promila alkohola u krvi. Petković je delovao kako bi od sebe odbio napad i to je školski primer nužne odbrane. On do tada nije imao problema sa zakonom, bio je fudbalski reprezentativac Srbije i trebao je da ide na koledž u SAD. Sve mu je to uništeno, a u medijima je predstavljen kao bogohulnik koji je urinirao u porti.

Tužiteljka je zatražila i da se Petkoviću produži pritvor. Punomoćnik Joksićevog oca, supruge i dece Marko Bogdanović naveo je da dokazi govore da je Petković ubistvo izvršio sa umišljajem:

- Svedok Katarina Stanković je četiri puta dala isti iskaz da je Petković došao do kola, uzeo nož i otrčao, a posle kad su bežali u transu je rekao:"Ubo sam ga, ubo, do rebara". Njegovo ponašanje u sudu je takvo samo da bi umanjio kaznu, ali on nema olakšavajućih okolnosti. Ubio je Sašu bez ikakvog razloga.

Marko Petković je juče mirno slušao završne reči, a na suđenje su mu došli majka i prijatelji. Rekao da mu je žao zbog svega što se desilo i da nije imao nameru nikoga da ubije:

- Samo sam se branio. Da to nisam činio, danas bih u ovom postupku sigurno bio u drugom svojstvu.

Njegov branilac Slobodan Pajović u završnoj reči naveo je da je incident započet kad je Joksić verbalno i fizički napao Petkovića:

- Dok je Petković rukama držao pljeskavicu koju je jeo, Joksić ga je sa obe ruke uhvatio oko vrata i počeo da davi, a Jovanović ga je pesnicom udario u glavu. Normalno je da se tad branio svim sredstvima. To je nužna odbrana i predlažem da ga sud oslobodi. Takođe, Jovanović je više puta davao suprotne iskaze, tako da se oni ne mogu prihvatiti.

Branioci su tražili i da mu se ukine pritvor ili zameni blažom merom.

Dok je odbrana iznosila završne reči Sašin otac Milan Joksić, koji dolazi na svako suđenje, je bio prilično potresen i plakao je sedeći u poslednjem redu sudnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu