"ZA GOLGOTU NIKO NIKADA NIJE ODGOVARAO" Dodik: Smrt 12 beba zločin nad zločinima belosvetskih moćnika

Tanjug

21. 05. 2024. u 09:23

SMRT 12 banjalučkih beba najtragičniji je zločin, po karakteru, načinu i namerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima koja su, nažalost, odmah po rođenju spoznala surovost i okrutnost "velikih" koji se iživljavaju nad "malim", poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

ЗА ГОЛГОТУ НИКО НИКАДА НИЈЕ ОДГОВАРАО Додик: Смрт 12 беба злочин над злочинима белосветских моћника

SRNA

- Tog crnog 22. maja 1992. godine u banjalučkoj bolnici umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika, jer SAD i ostale zapadne zemlje nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom delu Srpske. Do 19. juna umrlo ih je 12, a neke od njih nisu dobile priliku ni da im njihovi roditelji nadenu imena. Samo dve bebe su uspele da prežive ovaj zločin nad zločinima - naveo je Dodik i istakao da je reč o Slađani Kobas i Marku Medakoviću, kod kojih je nedostatak kiseonika, nažalost, prouzrokovao trajne zdravstvene probleme.

Slađana je umrla 2006. godine, a Marku je dijagnostikovana cerebralna paraliza i niz drugih posledica koje će ga pratiti celi život, naveo je Dodik.

Povodom obeležavanja 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru koje su umrle zbog svetskih moćnika koji nisu dozvolili transport kiseonika, Dodik kaže da je kiseonik iz Beograda u Banjaluku tada bilo moguće dostaviti jedino vazdušnim putem, ali da avionu, koji je trebalo da dostavi kiseonik i koji je danima čekao, nije bio dozvoljen let zbog uvođenja sankcija SR Jugoslaviji, a sve, kako kaže, "zahvaljujući bezdušnim belosvetskim moćnicima".

- Tadašnji generalni sekretar UN Butros Butros Gali, pod pritiskom SAD i zapadnih zemalja, nije dao dozvolu da avion sa spasonosnim teretom - kiseonikom poleti ka Banjaluci, uprkos svim apelima. Čak su se na te apele i vapaje oglušili i predstavnici UNICEF-a i drugih međunarodnih takozvanih 'humanitarnih' organizacija, koje su bile sve samo ne humanitarne - naglasio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je istakao da je do smrti beba došlo samovoljom predstavnika iste te međunarodne zajednice koja nam svakodnevno puni glavu o nekoj navodnoj demokratiji, ljudskim pravima, humanosti i empatiji, a sa druge strane je i druga strana medalje - njihovo pravo lice i njihova ruka zla koja je tek rođenim bebama ukinula pravo da žive.

- Ta belosvetska gospoda iz međunarodne zajednice dala je sebi za pravo da iz svojih udobnih fotelja odlučuju o nečijem životu koji je iako tek započeo upoznao njihovu surovost i zlo koje nose u sebi. Samovoljom svetskih moćnika ta tek rođena bića bila su odmah osuđena na smrt, jer njihova malena i nerazvijena pluća nisu izdržala bez kiseonika čiji transport zlotvori nisu dozvolili - naveo je Dodik.

Kao neoborivu činjenicu, Dodik ističe da je 12 beba umrlo zahvaljujući strancima zbog nedostatka kiseonika, elementarne stvari koja je značila život.

- Predstavnici međunarodne zajednice nemilosrdno su presudili banjalučkim bebama po samom rođenju, uskrativši im život, detinjstvo, proslave rođendana, punoletstvo, mladost, roditeljstvo... Danas bi to bili zreli ljudi, 32-godišnjaci, ali njihov prvi plač koji je označio i prvi dan njihovog života utihnuo je silom onih koji sebe smatraju svemogućim i gospodarima života i smrti. Bez imalo milosti gnusno su se 'poigrali' sa tek rođenim bebama, dozvolivši im da zaplaču, da progledaju, da udahnu, ali ne i da nastave da dišu. Njihovi životi su ugašeni i pre nego što su spoznali da su došli na ovaj svet i pre nego što su videli lica svojih majki i očeva - ukazao je Dodik.

On je dodao da je prvi plač nedužnih beba nasilno prekinut, ali roditeljsku suzu, kao i suze svih nas koji saosećamo u njihovom bolu ne može ništa prekinuti, jer je to bol koja nikada neće proći i zločin koji se nikada ne može oprostiti.

- Svaki 22. maj za nas znači samo jedno - početak kraja tek rođenih beba i taj datum je crno slovo u kalendaru sećanja koji nikada ne sme i ne može biti zaboravljen. U našim srcima zauvek će ostati uspomena na stradale bebe - Nenada, Nikolu, Bojana, Raisu, Eminu, Danijela, Dušana, Radijana, Maida, Vladimira, dve bebe koje nisu doživele ni ime da dobiju, i Slađanu - istakao je Dodik.

Ova nezapamćena humanitarna katastrofa, kaže Dodik, bila je povod za pokretanje operacije "Koridor 92" kojom je razbijena blokada i ponovo uspostavljena kopnena veza sa SR Jugoslavijom.

"Koridor '92" je značio život i nije slučajno nazvan Koridor života, jer je on doslovno omogućio samo jedno - da nikada više nijedna beba ne izgubi život na ovako okrutan način kao ovih 12 banjalučkih zvezdica. Za golgotu koju su prošle banjalučke bebe i njihovi roditelji, ali i svi mi zajedno koji se sećamo tog maja i juna 1992. godine i crnih vesti koje su stizale iz porodilišta niko nikada nije odgovarao.

- Pravda je spora ali dostižna i ruka pravde stići će kad-tad one koji su sebi dali za pravo da bezdušno odlučuju o sudbini najnevinijih bića na svetu. Niko neće moći izbeći odgovornost pred Bogom za zločine prema onima koji nisu ni za šta krivi, a okrutno im je oduzeto pravo da dišu i žive - poručio je predsednik Republike Srpske.

BONUS VIDEO: Opozicija i Albanci uoči bitke u Njujorku zasuli Vučića pretnjama i kletvama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo