NASTAVLJA SE ODLAZAK TREBINJACA NA RAD U HRVATSKU: Ugostitelji i građevinci lako do posla i većih plata

D.Curać

27. 05. 2024. u 06:30

LETNjA sezona u Hrvatskoj samo što nije počela, a vlasnici ugostiteljskih objekata i brojne kompanije i ove godine obilazili su okolne gradove u BiH kako bi obezbedili radnu snagu. Jedna od nezaobilaznih destinacija za poslodavce iz Dubrovnika je Trebinje, odakle prema nezvaničnim procenama, oko 3.000 stanovnika redovno svaki dan putuje u Hrvatsku na posao.

НАСТАВЉА СЕ ОДЛАЗАК ТРЕБИЊАЦА НА РАД У ХРВАТСКУ:  Угоститељи и грађевинци лако до посла и већих плата

D. Curać

Početku nove turističke sezone raduju se ugostitelji na primorju, ali ne i trebinjski privrednici. Već je ustaljena praksa da Trebinjci odlaze na sezonski rad u Dubrovnik, zbog toga se veliki broj preduzetnika na jugu susreće da problemom nedostatka radne snage.

Prema rečima Veselina Savića, direktora područne Privredne komore Trebinje, u tom gradu već duži vremenski period nedostaje radnika ne samo u sektoru ugostiteljstva nego i u građevinskom i u drugim sektorima.

- Ne odlaze samo radnici iz ugostiteljske branše i ne samo u periodu letnje sezone. Tu je veliki broj radnika i u trgovini i u ostalim uslužnim delatnostima koji su otišli na dubrovačko primorje. Naši privrednici se pokušavaju snaći, tu nema jedinstvenog rešenja. Manjak radnika je evidentan, kako po broju tako i po adekvatnim znanjem i vještinama koje posjeduju - rekao je Savić.

Ono što je donela ova godina kada su u pitanju radnici u Trebinju je to što je većina poslodavaca podigla plate, ali u isto vreme to je uticalo i na povećanje cena. Međutim, u Trebinju ističu da postoji i pozitivan aspekt svega toga.

Izdato 172.000 radnih dozvola

PROŠLE godine u Hrvatskoj je izdato čak 172.000 radnih dozvola za radnike iz trećih zemalja, a najviše su traženi radnici u turizmu i građevini. Slično se očekuje i ove godine, a Hrvatskom udruženju poslodavaca nedavno su izračunali da će u toj zemlji do 2030. godine, uz pretpostavku stabilnog rasta BDP-a, biti između 400.000 i 500.000 stranih radnika, pa bi svaki četvrti radnik u Hrvatskoj tada mogao biti stranac.

- Odlazak trebinjskih radnika u Dubrovnik sprečio je odlazak u zemlje zapadne Evrope, dakle, ti ljudi se vraćaju kući i novac uglavnom troše u Trebinju, odnosno, Srpskoj. S te strane, imamo sreću, postali smo sredina gde određeni profili radnika mogu lepo da žive i ovde od svog posla - dodao je Savić.

Problem sa nedostatkom radne snage nije samo primetan u Trebinju već i celoj Republici Srpskoj i BiH. U ovom trenutku u BiH nedostaje 8.000 radnika u sektoru ugostiteljstva, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji, jer ugostiteljski radnici u velikom broju odlaze na sezonski rad u inostranstvo.

Prema nekim procenama, oko 20 odsto konobara, kuvara i pica-majstora ponovno će na sezonski rad u Hrvatsku i Crnu Goru, gde mogu zaraditi od 1.200 do 2.000 evra, što je daleko više nego što su plaćeni u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)