SUĐENJE ZA NESAVESNO LEČENJE: Ginekolog i babica negirali krivicu za pad bebe u fočanskoj bolnici

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 02. 2024. u 08:00

GINEKOLOG Univerzitetske bolnice Foča dr Vladimir Čančar i babica Biljana Kulić negirali su krivicu u Osnovnom sudu u Foči, po optužnici za nesavesno pružanje lekarske pomoći u slučaju pada bebe J. V. iz Trebinja. Čančar i Kulićeva su pred sudijom Brankom Grahovac kratko konstatovali da nisu krivi.

СУЂЕЊЕ ЗА НЕСАВЕСНО ЛЕЧЕЊЕ: Гинеколог и бабица негирали кривицу за пад бебе у фочанској болници

bolnica Foča foto bolnicafoča

Optužnicom, Čančaru i Kulićevoj je na teret stavljeno nehatno krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći, za koje im preti kazna od jedne do osam godina zatvora.

U optužnici se navodi da se Kulićeva kao zdravstveni radnik, a Čančar kao lekar nisu pridržavali pravila zdravstvene i lekarske struke pri pružanju medicinske pomoći. Kao posledica neadekvatnog postupanja novorođenče je palo sa pomoćnog stola na pod i zadobilo tešku povredu.

- Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u opasnost i ugrožavanje funkcija vitalnih moždanih centara (centra za disanje, cirkulaciju, rad srca) zbog čega ove povrede imaju obeležja kvalifikovane teške telesne povrede opasne po život i pogoršano zdravstveno stanje, zbog kojih je novorođenče 19. avgusta prevezeno u UKC Sarajevo na dalje lečenje - navodi se u optužnici.

Podsetimo, radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta 2022. porodili Jovanu Vesić posle kojeg je njena tek rođena devojčica J. V. pala na pod. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom.

Kazne za primanje mita

PROTIV dr Vladimira Čančara pokrenuta je istraga i za primanje 400 KM mita od oca bebe Danijela Vesića, i protiv medicinske sestre Gordane Sokolović zbog primanja mita od 100 KM. Oboje su sporazumno priznali krivicu. Čančar je osuđen na šest meseci zatvora i kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uslovnu kaznu od šest meseci, sa rokom provere od tri godine.

Njeno zdravstveno stanje se pogoršalo zbog čega je upućena u UKC u Sarajevu, gde je hitno operisana. Od tada beba se uspešno oporavlja, ali i dalje ide na redovne kontrole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)