BOSANSKO GRAHOVO SKORO TRI DECENIJE U RUŠEVINAMA: Proterani Srbi nemaju uslove za povratak na vekovna ognjišta

Милена Грубор
Milena Grubor

13. 01. 2024. u 11:48

BOSANSKO Grahovo koje je nekada vrvelo do života, danas od zaborava čuva sama nekolicina srpskih povratnika koji su se nakon ratnih dešavanja vratili na svoja vekovna ognjišta. Naselja su danas opustela, a stambeni objekti nisu obnovljeni iako su prošle skoro tri decenije od završetka rata, što dodatno otežava povratak proteranih Srba.

БОСАНСКО ГРАХОВО СКОРО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ У РУШЕВИНАМА: Протерани Срби немају услове за повратак на вековна огњишта

Foto: Printscreen

- Srpski povratnici u Bosanskom Grahovu žive u izuzetno lošim uslovima te nerazvijene opštine. Nemaju Dom zdravlja, banku, veterinarsku stanicu, poljoprivrednu zadrugu, a nemaju ni obdaništa - ističe za "Novosti" predsednik Centra za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Dragan Salić.

Regionalni putevi Bosansko Grahovo - Tičevo - Preodac su u lošem stanju i nisu asfaltirani, tako da iziskuju stalne popravke i sanaciju, a u zimskim uslovima često su zavejani i neprohodni.

Srednje škole nema na području opštine, a sve osnovne škole po mesnim zajednicama su zatvorene sa izuzetkom OŠ u Bosanskom Grahovu.

- Zdravstvenih ustanova na području Bosanskog Grahova nema, osim što povremeno radi porodična ambulanta i to kao područna jedinica u sastavu Doma zdravlja u Drvaru. Opštinska zgrada delimično je sanirana, pa je omogućeno korišćenje kancelarija u prizemlju, dok poslovne prostorije na spratu nisu sanirane - rekao je Salić.

Zavičajni dom

KAO jedan od bitnih objekata u Bosanskom Grahovu izdvaja Zavičajni dom "Gavrila Principa", koji nije obnovljen već 30 godina, zbog čega je povratnička populacija uskraćena za kulturne programe.

Takođe, još uvek nisu sanirane stambeno-poslovne zgrade u centru opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu