SUD BiH ODBIO PREDLOG ODBRANE DODIKA: Suđenje Predsedniku RS se nastavlja 20. decembra

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 12. 2023. u 20:30

SUĐENjE predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita u Sudu BiH nije odloženo, kako je predložila odbrana, nego ostaje termin u sredu, 20. decembra, rekao je branilac predsednika Srpske Goran Bubić.

СУД БиХ ОДБИО ПРЕДЛОГ ОДБРАНЕ ДОДИКА: Суђење Председнику РС се наставља 20. децембра

Foto V. Tripić

- Poslali su faksom odgovor iz Suda BiH. Termin suđenja ostaje 20. decembar u 13.00 - rekao je Bubić.

Odbrana predsednika Srpske Milorada Dodika uputila je Krivičnom vanraspravnom veću Suda BiH i postupajućem sudiji Mirsadu Striki urgenciju za postupanje Suda o predlogu za prenošenje vođenja postupka stvarno nadležnom sudu u Banjaluci, kao i predlog za odlaganje glavnog pretresa zakazanog za sredu, 20. decembar.

Advokat Bubić je poručio da odbrana ne odugovlači proces, već samo vrši svoj posao.

- Naša je dužnost da ukažemo na stvari koje utiču na proces. Zahtev za premeštanje nije kreiran s ciljem odugovlačenja, već zbog osvetničke atmosfere u Sudu BiH koja može uticati na zakonitost procesa. Sud, s obzirom na argumente koji objektivno postoje i koje će odbrana predočiti na suđenju, trebalo bi da donese oslobađajuću presudu - poručio je Bubić.

Nepoštovanje Šmitovih odluka

MILORAD Dodik i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloš Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumeju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Predsednik RS je podsetio da je i pre 10 godina osporavao nadležnost Tužilaštva i Suda BiH, da je o tome razgovarao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton jer je i tada u Srpskoj bilo akumulirano ogromno nezadovoljstvo.

- Sada sam pristao da bih pokazao koliko je to apsurdno i nema veze sa pravom, ni pravičnošću - rekao je Dodik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)