KRSNA SLAVA RUDARA: U RiTe Gacko obeležili 70 godina eksploatacije uglja

D.Curać

20. 12. 2023. u 08:00

U RUDNIKU i Termoelektrani Gacko proslavljen je Dan i krsna slava rudara - Sveta Varvara, kao i jubilej 70 godina eksploatacije uglja i 40 godina proizvodnje struje u Gacku. Povodom praznika služen je i pomen poginulim radnicima RiTE Gacko, i dodeljene su godišnje nagrade i promovisana monografija.

КРСНА СЛАВА РУДАРА: У РиТе Гацко обележили 70 година експлоатације угља

Foto SRNA

- Iza nas je teška godina, čestitam nagrađenima na velikom trudu. Dali ste najveći doprinos da termoelektrana odradi više od 7.000 sati ove godine i da ima samo devet zastoja u odnosu na prethodni period kada ih je bilo 45. U narednoj godini planiramo nabavku nove mehanizacije i dva velika projekta - izmeštanje sistema za transport uglja i izgradnju novog mosta da bi obezbedili spoljno odlagalište jalovine, uz prateće objekte - rekao je Maksim Skoko, direktor RiTE Gacko.

Prvi čovek RiTE Gacko istakao je i da su u ovoj godini prevazišli probleme vezane za ekologiju i rad elektrofilterskog i postrojenja za transport pepela, što su privremena rešenja koja su otklonila emisiju pepela u Gacku i okolini.

Kada su u pitanju količine uglja za zimski period u ovom preduzeću tvrde da su stvoreni sve preduslovi za nesmetan rad.

Nagrađeni

JEDAN od 20 nagrađenih radnika u RiTE Gacko je Vladislav Kovačević, koji ima 23 godine iskustva.

- Ova nagrada pripada svakako svim mojim kolegama. Zahvaljujući timskom radu, nekada i u ekstremnim uslovima, proizvedeno je dovoljno uglja i struje - istakao je Kovačević.

- Više od 500.000 tona uglja pripremljeno je za eksploataciju i dnevno se proizvodi oko 8.000 tona uglja. Lani smo nabavili četiri damper kamiona, ove godine dva bagera, a sledeće godine je u planu veliki buldožer vredan oko 20 miliona KM - naglasio je Petar Marković, izvršni direktor za proizvodnju uglja u RiTE Gacko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)