POTREBNA I PODRŠKA SUGRAĐANA: Invalidi u Bijeljini ukazali na problem nedostatka ličnih asistenata

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 11. 2023. u 19:43

Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ je u Bijeljini, u okviru kampanje za uvođenje prava na personalnu asistenciju, realizovalo uličnu akciju pod nazivom „Za pravo na personalnu asistenciju“.

ПОТРЕБНА И ПОДРШКА СУГРАЂАНА: Инвалиди у Бијељини указали на проблем недостатка личних асистената

foto :VMitrić

Uličnom akcijom  ukazali  su na problem nepostojanja personalne asistencije za osobe sa invaliditetom sa područja grada Bijeljina, potrebu njenog uvođenja kao prava u sistemu socijalne zaštite, kao i potrebu za podrškom sugrađana. Razgovarali su direktno sa sugrađanima, delili im informativne  letke i prikupljali potpise podrške.

Više  400  Bijeljinaca je za nepuna tri sata potpisalo podršku za usvajanje odluke o proširenom pravu iz oblasti socijalne zaštite, pravo na personalnu asistenciju. Ovaj pokazatelj je jasan signal da je sazrelo vreme da se i Bijeljina pozicionira na mapu evropskih i svetskih gradova koji odavno imaju ovu vrstu prava, a koje je presudno za uključivanje u društveni život osoba sa invaliditetom.

- Verujemo, a ohrabreni i prethodnim razgovorom sa gradonačelnikom, da će Bijeljina biti treća lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je uvela ovo pravo, nakon Banjaluke i Prijedora. Aktivnost prikupljanja podrške  se nastavlja i u narednim danima sve do usvajanja navedene odluke u Skupštini grada Bijeljina. Smatramo da ne postoji bolje vreme od Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, da se pokaže stvarna briga za ovu populaciju i da Skupština u ovim danima podrži veliki broj svojih sugrađana - poručuju iz Udruženja. 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić