SARAJEVO ŽELI DODIKA ŠTO PRE U SUDNICI: Ubrzanje sudskog postupka protiv predsednika RS bez uporišta u zakonu

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2023. u 08:30

GLAVNI pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika predsednika Srpske i Miloša Lukića v. d. direktora "Službenog glasnika" RS, u okviru dokaznog postupka, zakazan je 22. novembra u Sudu BiH. U tom sudu pre dve nedelje održano je ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića, kada su se izjasnili da nisu krivi. Sudski postupak će voditi sudija Mirsad Strika.

САРАЈЕВО ЖЕЛИ ДОДИКА ШТО ПРЕ У СУДНИЦИ: Убрзање судског поступка  против председника РС без упоришта у закону

Foto P. Krstović

Dodika i Lukića optužnica tereti za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, a kojeg RS ne priznaje.

Zakazivanje glavnog pretresa protiv Dodika, predstavlja neverovatno ubrzanje krivičnog postupka koje u osnovi nema uporište u zakonu, rekao je advokat predsednika RS, Goran Bubić.

- Znamo da jedan broj postupaka pred Sudom BiH traje godinama i ne završava se, a ovde imamo situaciju gde je glavni pretres zakazan neprihvatljivom brzinom - rekao je Bubić.

Naveo je da ovo samo potvrđuje i dosadašnji tok postupka.

- Imali smo situaciju da uopšte nije razjašnjena tvrdnja odbrane o nelegitimnosti Šmita, niti mogućnosti da OHR donosi zakone. Prethodno se Tužilaštvo BiH pozivalo na stavove bonskih zaključaka, umesto da se pozivalo na Ustav BiH. Pozivali su se i na službenu stranu OHR gde je objavljeno da je Šmit imenovan za visokog predstavnika, što je neverovatno ako imamo jasne odredbe o postupku imenovanja - rekao je Bubić.

Optužnica nerazumljiva

PRILIKOM prvog ročišta u Sudu BiH, predsednik RS, nije želeo da ustana na šta je sudija upozorila da ne poštuje Sud, a on je dodao da ga bole leđa i da ne može ustati.

- Optužnicu sam dobio na latinici i tražio sam da mi se dostavi na ćirilici. Pokušali su da mi uvale optužnicu tokom saslušanja na ćirilici. Optužnica je nerazumljiva jer je podignuta na činjenici da Šmit nameće zakone i da svako ko ih ne poštuje može da ode u zatvor - kaže Dodik.

Sada je situacija, dodaje, da se Tužilaštvo poziva na službenu stranicu OHR, umesto na validan akt, što Sud prihvata nekritički.

Bubić je rekao da je ročište o izjašnjavanju o krivici 16. oktobra praktično završeno pre nego što je počelo, a da je sudija, odbijajući prigovore, istakla da će se to pitanje razjasniti na suđenju.

- Sada na suđenju možemo očekivati da sud kaže da se to razjasni u žalbenom postupku. Zato nije slučajno da javnost u RS ne iskazuje poštovanje prema Sudu BiH - rekao je Bubić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)