RAJ ZA AVANTURISTE: Najpopularnije i najzanimljivije divlje vode i rafting na Vrbasu

T. CVIJETIĆ

02. 10. 2023. u 14:59

GLAVNI grad Srpske je pravi mali raj za ljubitelje aktivnog turizma, a avanturističke ponude Banjaluka razvija još od 2005. godine.

РАЈ ЗА АВАНТУРИСТЕ: Најпопуларније и најзанимљивије дивље воде и рафтинг на Врбасу

T. Cvijetć

Mladen Šukalo, iz banjalučke Turističke organizacije, kaže da su najpopularnije aktivnosti na divljim vodama, a jedna od najzanimljivijih jeste rafting na reci Vrbas.

- Banjaluka je bila domaćin Svetskom prvenstvu u raftingu 2009. i 2022. godine ali i 2016. u kanu prvenstvu, i to su bile prilike za promociju naše destinacije i turizma na otvorenom, ali tu su i neke druge aktivnosti kao što su sportsko i slobodno penjanje - govori Šukalo.

Dodaje da imaju lokaciju sa najviše uređenih smerova, posebno u kanjonu Tijesno.

- Naravno tu su i druge lokacije kao što su Suturlija, te stena Kameni most i druga penjališta na teritoriji naše opštine - govori Mladen.

Atraktivno je i banjalučko izletište Banj brdo koje se preseca stazama za šetnju i tu turisti mogu direktno pešice da se upute na neku od staza u neposrednom okruženju grada.

- Tu su i druge staze, kao ona koja povezuje Krnjin i Karanovac i ide vrhovima kanjona, gde se nalazi nekoliko vidikovaca - kazuje Mladen.

Druženje i uživanje u prirodi

CELA rafting avantura je sastavljena prevenstveno od uživanja u prirodi. Spust se sastoji od brzaka u kanjonu, delova mirnije vode gde se zadržavaju na kupanju, skokovima sa mosta. Najveći adrenalin je kad je vodostaj visok, te je najbolje doći u proleće i jesen. Nakon spusta može se organizovati druženje u klubu uz ručak i piće, kaže Srećko Jošić.

Objašnjava da Banjaluka u ponudi ima i brdski biciklizam, padobranske tandem skokove, kajak kanu, paraglajding, kejving, vožnju dajakom, hajking.

- Vožnja dajakom predstavlja jednu unikatnu ponudu u svetu. Vožnja u sezoni traje sat vremena, vozi se dva kilometra od centra grada uzvodno do okretišta u Sitarima - priča Mladen.

Nešto manje komercijalizovan je paraglajding, ali ništa manje popularan, a u Banjaluci ima nekoliko poletišta, jedno je Krmina a drugo Grčka Gradina u samim Stričićima.

Srećko Jošić iz banjalučkog rafting kluba kaže da je ove godine sezona bila odlična, a sam spust košta u proseku 50 KM po osobi.

Turista ima sa svih strana, a najviše iz Srbije, Hrvatske, Slovenija, povremeno bude i iz udaljenijih zemalja kao što su Čile, Japan, Kina, Amerika, Turska...

Bude i onih koji se prvi put spuštaju niz Vrbas, pa je tako jedno grupa devojaka ostala zbunjena na šalu da skiper čamac vozi prvi put, jer su se plašile spusta, kasnije su se opustile i uživale jer je skiper zapravo na vodama Vrbasa već 10 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024