EVROPSKA UNIJA U BiH ORGANIZOVALA RASPRAVU „PRAVO NA PRAVDU“: Pravosuđe politički zarobljeno

D.Curać

03. 08. 2023. u 06:30

EVROPSKA unija u BiH organizovala je u Trebinju raspravu na temu "Pravo na pravdu", o reakcijama pravosuđa na prijave o nepravilnostima lokalnih izvršnih vlasti. Damjan Ožegović, saradnih u "Transparensi internešenel BiH" je istakao da je cilj da se vidi šta muči građane u lokalnim zajednicama i koji su kapaciteti pravosuđa da se izbori sa problemima koji ih tište.

ЕВРОПСКА УНИЈА У БиХ ОРГАНИЗОВАЛА РАСПРАВУ „ПРАВО НА ПРАВДУ“: Правосуђе политички заробљено

D. Curać

Ono što je primetno u celoj BiH je da je pravosuđe politički zarobljeno.

- Analize pokazuju da je pravosuđe, nažalost, politički zarobljeno. Ono, u stvari, zahteva da hitno prođe kroz period lustracije, da se provere kompetencije nosilaca pravosudnih funkcija, imovinski kartoni, ali i da se provere odakle dolaze neprimereni uticaji na pravosuđe - istakao je Ožegović.

Drino Galičić, pravni savetnik u Odeljenju za vladavinu prava u misiji EU u BiH, rekao je da je cilj ovakvih debata razmena iskustava između građana i pravosudne vlasti o vladavini prava.

- Bez obzira na zakone koji se usvajaju u BiH, na putu ka EU veoma su bitni konkretni rezultati u procesuiranju organizovanog kriminala i drugih oblika kriminala na svim nivoima. Bitnije od usvajanja zakona je kako se oni sprovode u praksi - kaže Galičić.

Borba protiv korupcije

PREMA istraživanjima Balkanske istraživačke mreže, pravosudne institucije u Trebinju su na sredini skale u odnosu na druge u BiH što se tiče slobodnog pristupa informacijama. Prema tim, kao i podacima VSTS, te institucije u Trebinju nemaju značajnije pokazatelje u borbi protiv korupcije.

Srbo Škero iz trebinjskog Pokreta za restituciju je naveo da će se članovi tog udruženja i dalje institucionalno boriti za svoja prava, da zaštite imovinu koja je, po njima, nepravedno oteta od naroda u SFRJ, a sada se ne donosi zakon o restituciji u BiH i, kako ističe, nezakonito je uzurpirana.

- Uzdamo se u institucije i nadamo se da će raditi svoj posao. Ono sa čime se mi suočavamo je da sve ide suviše sporo, dosta se kasno reaguje na naše pritužbe, a to ide u korist onima koji krše zakone - istakao je Škero.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)