SEĆANJE NA ODBRANU ILIDŽE: U Vojkovićima obeležavanje manifestacije "4. avgust - da se ne zaboravi"

M. REGOJE

25. 07. 2023. u 11:07

OBELEŽAVANjE manifestacije "4. avgust - da se ne zaboravi", koju organizuje Opštinska boračka organizacija "Ilidžanski borac", počelo je pomenom u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i tradicionalnim "Maršom odbrane Vojkovići-Ilinjača".

СЕЋАЊЕ НА ОДБРАНУ ИЛИЏЕ: У Војковићима обележавање манифестације 4. август - да се не заборави

Mariana Regoje

Predsednik Predsedništva BO "Ilidžanski borac" Saša Škobo istakao je da je Ilinjača u minulom ratu imala stratešku poziciju sa koje se štitila prva linije odbrane Ilidže.Manifestaciju organizuju u znak sećanja na dane odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Goran Šehovac, predsednik Skupštine BO "Ilidžanski borac", ističe da je Ilidža bila specifična teritorija, "veoma opasna i kritična za odbranu."

- Ilidža je bila podeljena u dva dela, deo urbane Ilidže, Blažuj i deo oko njega, i ovaj deo, Vojkovići, Krupac, Grlica, Kasindo, Gornji i Donji Kotorac - rekao je Šehovac.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović podsetio je da je Druga sarajevska brigada bila u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS.

Borci zaslužuju bolji status

PRVI čovek Istočne Ilidže smatra da je RS morala bolje da se oduži svojim borcima, koji, kako kaže, zaslužuju bolji status.

- Srpska je morala da posveti više pažnje, pre svega demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i rešavanju statusa porodica poginulih boraca - rekao je Božović. - Još im nisu isplaćena sredstva za projekat zbrinjavanja i novčane pomoći što govori o odnosu vlasti prema tim kategorijama.

- "Marš odbrane Vojkovići-Ilinjača" izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i stanovništvo samo branili svoje domove i porodice, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine - rekao je Božović.

Četvrtog avgusta 1992, u ranim jutarnjim časovima, počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika tih naselja sprečena je namera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi 4. avgusta poginulo je sedam, a teško ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)