PTICE I KRIVOLOVCI PUSTOŠE RIBNJAK U PRNJAVORU: Već nekoliko godina u stečaju zbog brojnih potraživanja

Невена Бунић
Nevena Bunić

10. 07. 2023. u 17:21

DVE godine nakon što je prnjavorski "Ribnjak" bio u žiži javnosti zbog masovnog pomora ribe, situacija u tom preduzeću se koliko-toliko stabilizovala, međutim nekadašnjeg giganta i dalje muče problemi - riblji fond je ugrožen zbog ptica grabljivica, šakala a tu su i ribokradice koje ne odustaju od starih navika.

ПТИЦЕ И КРИВОЛОВЦИ ПУСТОШЕ РИБЊАК У ПРЊАВОРУ: Већ неколико година у стечају због бројних потраживања

Foto: N.Bunić

Masovni pomor ribe, oko pet tona, na leto 2021. digao je na noge celu Srpsku. Uginula riba je uklonjena, kanali su pročišćeni, a obezbeđena je hrana za ribu. Vlada Srpske je izdvojila grant od 100.000 KM, na osnovu kojeg je ribnjak poribljen, a prodajom izlova, omogućena je isplata plata za šest radnika, izmiren je dug za poreze i komunalne usluge.

Ribnjak je nekoliko godina u stečaju, zbog ranijeg lošeg poslovanja i brojnih potraživanja prema tom preduzeću. Stečaj je otvoren 2020, a njegov većinski vlasnik bila je firma "R&S" iz Prnjavora, u vlasnštu Radojice Ratkovca.

U međuvremenu je promenjeno je nekolio stečajnih upravnika, a novi-stari je Radomir Predojević, koji je odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci ponovo imenovan na tu funkciju.

- Sam ribnjak je u funkcionalnom stanju, kanali su očišćeni, riba se hrani. Ono što uveliko smanjuje riblji fond su jata ptica kormorana koji tamane sve što stignu. Oni kruže nad vodenim površinama, zalete se, ugrabe ribu u velikim dubinama, i u sekundi ih gutaju. Te ogromne ptice prave veliku štetu i nemamo rešenje za njih. Primetan je i povećan broj šakala koje krstare oko vode, a tu su i ribokradice - kaže Predojević za "Novosti".

Ovog proleća izostalo poribljavanje

PORIBLjAVANjE ribnjaka ovog proleća nije obavljeno.

- Glavni razlog je nedostatak novca. Taj posao je trebalo uraditi u toku marta ili najkasnije u prvoj polovina aprila, a naknadno poribljavanje sa mlađi u toku godine nije moguće. To će svakako smanjiti prihode krajem i početkom sledeće godine - rekao je Predojević.

Raniji finansijski problemi i dugovi su rak-rana ovog preduzeća. U toku su dva veća sudska postupka - jedan je pokrenulo Pravobranilaštvo Srpske, dovodeći u pitanje vlasništva nad imovinom ribnjaka, za koju u toj instituciji tvrde da nije mogla biti predmet privatizacije. Drugi je spor sa bankom Rajfajzen zbog duga "Ribnjaka".

- To su dva glavna postupka, a ima ih više. U slučaju Pravobranilaštva uskoro očekujemo presudu, a druga parnica je po tužbi banke zbog duga. U tom slučaju osporili smo veći deo potraživanja, od 4,2 miliona KM - rekao je Predojević.

Stečajna masa preduzeća je procenjena na 10,5 miliona KM, a sam ribnjak se prostire na površini od 860 hektara, koju čine 22 ribnjaka i 12 zimovnika. U ribanjacima se uzgaja šaran, tolstolobik, smuđ, som i druge vrste koje su na ceni.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)