OTKOSI PUNI GORČINE: Na semberskim poljima ovog vikenda počela žetva ovogodišnjeg roda pšenice

B.Milošević

04. 07. 2023. u 12:03

U TRCI sa vremenskim (ne)prilikama semberski ratari su počeli žetvu pšenice, koja će ostati upamćena kao najkompleksnija žetva u poslednjih nekoliko decenija. Prva kontrolna merenja su pokazala da zrno ima više vlage od dozvoljene, ali ratari ipak ulaze sa kombajnima na parcele, plašeći se nove najavljene kiše, koja bi još više pokvarila ionako lošu pšenicu. Kažu, biramo manje zlo, samo da nije na njivi.

ОТКОСИ ПУНИ ГОРЧИНЕ: На семберским пољима овог викенда почела жетва овогодишњег рода пшенице

Foto: B. Milošević

Prvi traktori sa ovogodišnjim rodom pšenice pristižu u bijeljinski "Žitopromet" koji je trenutno, malo tolerantniji kada je o vlažnosti zrna reč, i otkupljuje pšenicu do 16 odsto vlažnosti. O otkupnoj ceni niko ništa ne priča, čini se da poljoprivrednici, isfrustrirani celom situacijom u poljoprivredi, žele samo da obave žetvu pre novih padavina.

Stevo Jović iz Batkovića razočaran je i prinosom i kvalitetom hlebnog žita.

- Prošle godine sam imao i duplo veći prinos i duplo veću otkupnu cenu od ove koja se pominje od 0,30 maraka za kilogram zrna. Sada nema ni roda, a ni cene. Žao mi je što sam zasejao pšenicu, ali nema pomoći od naknadne pameti - rezigniran je Stevo Jović.

Nenad Pajić, vlasnik mlina "Dukat" iz Broca, potvrđuje da je situacija sa pšenicom ove godine izuzetno loša.

Sa ministrom o dilemama

SEMBERSKI ratari, kao i mlinari, nadaju se da bi najavljeni dolazak ministra poljoprivrede RS u Bijeljinu, ipak, mogao i morao razjasniti neke dileme, bar oko otkupne cene ovogodišnjeg roda pšenice.

- Otkupljuje se pšenica sa vlagom od 13 do 14, ali sve do sada ovršeno je iznad tih vrednosti. Loši su i prinosi pšenice, gotovo nezamislivi za ovo plodno područje, i kreću se od 280 do 350 kilograma po dunumu. Niske su i vrednosti hektolitra i proteina, i gotovo da je zrno ovogodišnjeg roda na granici da se koristi za stočnu hranu - kaže Pajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana