SRODAN SMER KAO ALTERNATIVA: Evo za koje fakultete Univerziteta u Banjaluci su studenti najviše zainteresovani

T. CVIJETIĆ

30. 06. 2023. u 20:00

NA svim fakultetima Univerziteta u Banjaluci uspešno su održani prijemni ispiti za upis na prvi ciklus studija u akademskoj 2023/2024. godini, potvrdio je za "Novosti" Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci.

СРОДАН СМЕР КАО АЛТЕРНАТИВА: Ево за које факултете Универзитета у Бањалуци су студенти највише заинтересовани

Foto: S.Mišljenović

On ističe da su studenti ove godine iskazali interesovanje za Akademiju umetnosti, Arhitektonsko-građevinski fakultet, Geodetski, Ekonomski, Elektrotehnički, Medicinski, Pravni, Filološki i Fakultet bezbednosnih nauka.

- Veliko je interesovanje i za ostale fakultete, kao što je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta - govori Stanković za "Novosti". - Manje je prijavljenih na Rudarskom i Poljoprivrednom fakultetu, ali to je tek prvi upisni rok i očekuje se da će se situacija u drugom roku popraviti.

Budućim studentima biće ponuđena mogućnost da upišu srodan fakultet ako ne budu među primljenima na fakultetu gde su polagali prijemni ispit.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Đurić za "Novosti" govori da su na prijemnom ispitu imali 200 studenta, što je premašilo brojku od prošle godine.

- Imamo više kandidata nego mesta na koje ih možemo upisati, mnogo je veća zainteresovanost nego prošle godine, a najviše za računarstvo i informatiku - ispričao je Đurić za "Novosti".

Marija S. iz Doboja je završila Medicinsku školu, i kako kaže oduvek je sebe videla u belom mantilu.

- Još od malih nogu sanjam da lečim ljude. Fakultet koji želim da upišem nije nimalo lak, ali kada imaš cilj i volju, možeš ići samo napred - rekla nam je Dobojka.

Sanja M. iz Banjaluke je završila Ekonomsku školu, i odlučila se za Ekonomski faklutet, jer kako kaže, tu vidi svoju budućnost.

Medicina za strance

U TOKU su prijave za studijski program Medicinskog fakulteta koji se izvode na engleskom jeziku. To je za strane studente, njih 300 ukupno može biti upisano u statusu stranih studenata - govori Stanković i napominje da već imaju prvu generaciju koja sluša studije na engleskom jeziku. - Ti studenti kada dođu u Banjaluku, imaju kompletnu podršku od Medicinskog fakulteta i prvih godina studija uče srpski jezik sa našim profesorima sa Filološkog fakluteta, kako bi u nekim kasnijm godinama studija bili spremni za kliničke preglede, kao što je ulazak u bolnicu.

Goran O. iz Trebinje se nakon završene Gimnazije odlučio za Pravni fakultet.

- Od svih predmeta najviše me zanimala istorija, mogao sam bez problema da učim i po nekoliko sati, i to gradivo mi brzo ulazi u glavu, dok mi za ostale predmete treba više vremena. S obzirom na to da nisam sebe vidio u ulozi profesora, odlučio sam se za Pravni fakultet - kazao nam je Trebinjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)