ŠMIT PONOVO PRETI SRPSKOJ: Nije mu "po volji" odluka Narodne skupštine RS da ne objavljuje njegove odluke

Novosti online

19. 06. 2023. u 16:44

NAKON najave Narodne skupštine Republike Srpske da namerava da izmeni Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i da ubuduće ne objavljuje propise i druge akte tzv. visokog predstavnika u BiH, oglasila se Kancelarija Kristijana Šmita porukom da je to „pogrešno smišljen cilj koji se neće ostvariti“.

ШМИТ ПОНОВО ПРЕТИ СРПСКОЈ: Није му по вољи одлука Народне скупштине РС да не објављује његове одлуке

Foto: Epa

Navode da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Republiku Srpsku, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom.

- Nikakva politička retorika ili izmena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove zaposlene te obaveze. Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis - navodi se u saopštenju OHR-a.

Oni kažu da neobjavljivanje i nepoštovanje Šmitovih odluka „stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Opštem okvirnom sporazumu za mir“.

Upozoravaju da službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posledice takvih odluka.

- Oni treba da budu svesni da će ploviti u uzburkanim vodama - poručeno je iz Kancelarije Šmita, preneo je portal „Kliks“.

BONUS VIDEO: STOP KURTIJEVOM TERORU: Lekari izašli na protest u Kosovskoj Mitrovici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)