PALI BRANEĆI SVOJE DOMOVE: Na vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" u Sokocu obeležen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

M. REGOJE

16. 06. 2023. u 20:00

NAROD Sarajevsko-romanijske regije dao je ogromnu žrtvu za stvaranje Republike Srpske, o čemu najbolje svedoči vojničko groblje "Novi Zejtinlik" i brojni spomenici širom ove regije, rečeno je na obeležavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

ПАЛИ  БРАНЕЋИ СВОЈЕ ДОМОВЕ: На војничком гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу обележен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

Privatna arhiva

Na vojničkom groblju Novi Zejtinlik na Sokocu služen je pomen povodom obežavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je život položilo više od 4.000 srpskih boraca.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da na vojničko groblje Novi Zejtinlik treba da dođu svi koji su protiv Republike Srpske, koji govore da je "agresor i genocidna", a pogotovo oni iz Sarajeva u kojem danas nema Srba.

- Tužni smo i uvek ćemo biti tužni na ovom i ovakvim mestima, na grobovima naših najmilijih, najboljih, najhrabrijih, najčasnijih, a istovremeno ponosni jer tu ne leže samo oni, nego i temelji naše slobode i naše Republike Srpske - rekao je Karan.

Izaslanik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Boško Tomić izjavio je da je Istočno Sarajevo moderan grad u koji se i dalje mora ulagati, jer je u njemu budućnost srpskog naroda sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

Napustili vekovna ognjišta

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj oblasti, ali su potpisivanjem Dejtonskog sporazuma Srbi morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići, svoja vekovna ognjišta.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gde se u spomen-crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u odbrani ove regije.

- Narod je bio odlučan da ostane na ovim prostorima. Nažalost, te prostore smo odbranili, a za zelenim stolom su nam oduzeta naša vekovna ognjišta, na kojima su i po nekoliko stotina godina živeli Srbi. Srpski narod nikada nikoga nije napadao već branio, prešao je na drugi stranu - u Republiku Srpsku, koju je stvorio i u kojoj sada živi - napomenuo je Tomić.

Nakon pomena položeni su venci i cveće na spomen-krstu, gde počiva 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa. Odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila je jedan od najtežih zadataka Vojske RS, u kojoj je Sarajevsko-romanijski korpus odbio 35 ofanziva neprijateljskih snaga. Ovaj korpus formiran je 22. maja 1992. prema nalogu Glavnog štaba Vojske RS, a njegove jedinice su bile razmeštene na širem području Sarajeva. Prema podacima starešina Sarajevsko-romanijskog korpusa, poslednja neprijateljska ofanziva kodnog naziva "Tekbir" bila je organizovana 1995, i u njoj je angažovano 46.000 vojnika takozvane Armije BiH, nasuprot Sarajevsko-romanijskom korpusu, koji je imao oko 17.500 boraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)