SEMBERCI UGOSTILI UMETNIKE: Kod Bijeljine druga Međunarodna likovna kolonija "Banja Dvorovi 2023"

B.Milošević

03. 06. 2023. u 07:15

OVOGODIŠNjA, druga po redu Međunarodna likovna kolonija,organizovana je u Banji Dvorovi kod Bijeljine, i okupila je 26 likovnih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Srpske, Slovenije i FBiH.

СЕМБЕРЦИ УГОСТИЛИ УМЕТНИКЕ: Код Бијељине друга Међународна ликовна колонија Бања Дворови 2023

Foto: B. Milošević

- Ovo je još jedna prilika da se Bijeljina i Banja Dvorovi predstave u najlepšem svetlu - rekao je Aleksandar Đurđević,predsednik SG Bijeljina na otvaranju ove manifestacije.

Direktor Banje Dvorovi Milorad Zekić ističe da je ovaj kulturni događaj rezultat dobre saradnje grada, Turističke agencije i Banje Dvorovi.

- Ovo je jedan od načina da predstavimo banjski turizam i sve lepo što se nudi u Semberiji, ali i prilika da na jednom mestu okupimo i ugostimo brojne likovne umetnike - kaže Zekić.

Bogoljub Janaćković je likovni umetnik iz Smederevske Palanke,podjednako majstor sa uljanim bojama, akrilom, ali i sa olovkom kad treba uraditi portret, karikaturu. U Istorijskom arhivu u Smederevskoj Palanci izložena je jedna od najpoznatijih slika ovog umetnika, "Hilandar", akril na platnu.

Izložba radova u biblioteci

SVA umetnička dela sa likovne kolonije biće izložena u Biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, čime će biti i zatvorena ova kulturna manifestacija.

- Po drugi put sam ovde, privlače me žitna polja Semberije, ambijent i predivno okruženje banjskog kompleksa, pa sam pod tim utiskom i slikao upravo Banju Dvorovi - kaže Janaćković.

Jelena Vušurović, akademski slikar iz Crne Gore, sa Cetinja,učesnik brojnih svetskih izložbi, koordinator galerije na Cetinju, oduševljena je gostoprimstvom u Dvorovima.

- Pošto sam prvi put u Dvorovima, stigla sam dva dana ranije i odmah počela da radim. Kombinovanom tehnikom, već sam završila tri slike - akt, apstrakciju i velikog bika, po kome me prepoznaju - kaže Vušurovićeva.

Dobrica Obradović je naslikao "Šumadijsku kuću".

Branka Aćimović Grčić iz Beograda i Momčilo Vuksanović Momo brada, temperom su oslikavali freske na drvetu, a društvo im je pravio Lojze Kalinšek iz Slovenije, ekspresionista, koji je već predstavljao svoja dela u Trebinju, na Palama, u Milićima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)