KAKO IZABRATI SREDNJU ŠKOLU ILI FAKULTET? Pred svršenim osnovcima i srednjoškolcima u Istočnom Sarajevu dilema

M. REGOJE

31. 05. 2023. u 14:45

PRED svršenim osnovcima i srednjoškolcima u Istočnom Sarajevu velika je odluka - koju školu, koji smer i fakultet odabrati.

КАКО ИЗАБРАТИ СРЕДЊУ ШКОЛУ ИЛИ ФАКУЛТЕТ? Пред свршеним основцима и средњошколцима у Источном Сарајеву дилема

Mariana Regoje

Završetak obrazovanja pred đake, ali i njihove roditelje stavlja nove dileme, jer je, kao nikada do sada, potrebno biti mudar i odabrati zanimanje sa kojim će se najlakše stići do zaposlenja.

Milica Kapetina, učenica 9. razreda u OŠ "Petar Petrović Njegoš", rekla je da je teško donela odluku o izboru škole za nastavak obrazovanja, ali da je odluka "pala" na smer gimnazije u SŠC "Istočna Ilidža".

- Smatram da je gimnazija dobar nastavak mog osnovnog obrazovanja i verujem da ću steći mnogo znanja koje će mi omogućiti lakši izbor fakulteta - rekla je Kapetina.

Miličin drug iz odeljenja Marko Ivetić ističe da se on nije dvoumio, te da je lako doneo odluku da upiše smer za tehničara računarstva i programiranja u SŠ "28. juni".

Mesta ima dovoljno

DA mesta ima za sve koji budu želeli da se upišu u srednje škole poručuju i u Ministarstvu prosvete i kulture RS, ističući da je u prvi razred srednjih škola za 2023/2024. planiran upis 10.109 učenika, dok deveti razred ove godine završavaju 9.754 učenika.

Mesta ima, poručuju i sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, napominjući da je prijemni ispit za upis na prvi ciklus studija ovog univerziteta 26. i 27. juna.

- Volim programiranje, a ovaj smer je najbolja opcija jer ću steći znanje koje će mi omogućiti da se, u budućnosti, bavim ovim poslom - rekao je Ivetić.

Učenica devetog razreda OŠ "Petar Petrović Njegoš" Nikolina Radović rekla je da gaji ljubav prema informatici, pa će upisati smer za informacione tehnologije u SŠ "28. juni".

Maturant Srednje škole "28. juni" Dejana Vojinović, rekla je da je njen izbor Ekonomski fakultet u Sarajevu, Odsek za menandžment i marketing, jer je usko povezano sa strukom za koju se već školuje.

- Želim da završim fakultet i obezbedim sebi bolju budućnost - ističe ona.

Marija Krstić, Dejanina drugarica iz odeljenja, navela je da će upisati Odsek za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Palama.

- Oduvek sam volela da razgovaram sa ljudima, da ih osluškujem, ponudim savet ili pomoć i mislim da je ovaj fakultet najbolji izbor za mene - rekla je ona.

Svi učenici gaje jednu nadu, a to je brzo zaposlenje po završetku studija i, svakako, bolja i lepša budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri