ZBOG PEPELA GAČANI DIŠU "NA ŠKRGE" Građanima ugroženo zdravlje

D.Curać

08. 05. 2023. u 07:00

OGROMNE količine pepela iz Rudnika i termolektrane Gacko svakodnevno zasipaju tu i susedne opštine, ali se niko previše ne obazire na katastrofalnu i po zdravlje opasnu situaciju sa kojom se suočavaju građani te lokalne zajednice.

ЗБОГ ПЕПЕЛА ГАЧАНИ ДИШУ НА ШКРГЕ Грађанима угрожено здравље

Foto: D. Curać

Stanovnici Gacka kažu da niko ne pokušava da rešava taj dugogodišnji problem, ali i sa dozom ironije ističu da su već navikli da dišu "na škrge".

- Zaista je katastrofalno, samo gledamo u kom smeru će duvati vetar. Pepeo prekriva celu našu opštinu, širi se i na ostale, a sve to utiče na naše zdravlje. Možda je i to jedan od razloga što se mladi sele iz Gacka, a mi koji živimo ovde svakodnevno udišemo taj otrov - kažu meštani Gacka.

U banjalučkom Centru za životnu sredinu kažu da stižu preteće slike iz Gacka, gde su ugroženi životna sredina i zdravlje ljudi.

- Poražavajuća činjenica u poslovanju preduzeća RiTE Gacko je u tome što se sve ono što se odnosi na životnu sredinu zaustavlja u okviru kapija tog preduzeća. Dakle, nemoralan i neprofesionalan odnos prema poslovanju se odražava prvenstveno na životnu sredinu, a time i na zdravlje ljudi. Sve obaveze su propisane u ekološkim dozvolama i svaki propust treba da se kažnjava u srazmeri sa štetom. Fotografije koje dobijamo iz Gacka su zaista postapokaliptične, a to zaslužuje najstrože kazne - istakao je ekolog Dragan Ostić, iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Rukovodstvo bez odgovora

POKUŠALI smo da saznamo i od novog rukovodstva RiTE Gacko da li postoji rešenje za ovaj problem, ali se nedavno imenovani generalni direktor tog preduzeća Maksim Skoko nije javljao na naše telefonske pozive.

Ono što bi bilo rešenje za ovaj problem jeste ugradnja filtera, o čemu se godinama priča, ali ne dolazi na dnevni red.

- Građani su oguglali na molbe za strpljenje. Znaju da je postavljanje filtera samo pusto obećenje, pogotovo što je svima jasno da RiTE nije u dobroj situaciji, a i ne namerava da to ugradi - dodao je Ostić.

Zagađanje u Gacku česta je tema na sednicama Narodne skupštine RS gde opozicioni poslanici iz Hercegovine od nadležnih traže da reaguju što hitnije.

- Neverovatan je odnos čelnih ljudi RiTe Gacko, ali i same opštine prema tom problemu. Uprkos ogromnim zagađenjima, kojima svi svedočimo godinama, tamo i dalje nema aparata za merenje količine štetnih gasova u vazduhu. Hitno treba ugraditi eko-filtere da bi se zaštitili građani i priroda - istakao je poslanik trebinjske Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!