VRHOVIMA ROMANIJE: Planinari Srbije i Srpske "osvojili" goru romaniju

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 04. 2023. u 13:04

POSLE zajedničkog osvajanja i uživanja u lepotama Bobije, kod Ljubovije, srpske planine lepotice, planinari iz Srbije i njihove kolege i prijatelji iz Republike Srpske, su u sklopu akcije "Vrhovima Romanije" sproveli tradicionalni "Sedmi proljećni pohod na Veliki Lupoglav" u kom je bilo 200 planinara.

ВРХОВИМА РОМАНИЈЕ: Планинари Србије и Српске освојили гору романију

foto V Mitrić

Planinari sa leve i desne obale Drine, prepešačili su 15 kilometara u zimskim uslovima, teškim, ali izazovnim i idiličnim.

- Lepi romanijski pejsaži, čist vazduh, uređene planinarske staze dovoljan su razlog da se krene u planinarsku avanturu i osvoji najviši vrh Romanije koja garantuje uživanje u pogledima sa najlepših vidikovaca romanijskih stena u danu ispunjenom dobrim druženjem i lepim uspomenama -kažu organizatori ove zimske svetkovine po čuvenoj srpskoj gori, koja, kako narod ali i pesma kažu, „nema razgovora“.

Start je bio od planinarskog doma "Crvene stijene" na Nadromaniji do Velikog Lupoglava najvišeg vrha Romanije na 1652 metara nadmorske visine. Kako su se kretali, planinari su nailazili na sjajne vidikovce od kojih su se, kao na dlanu, videli Orlova stijena, Gavranka, Suvi borovi, Crna stijena, vrhovi od više od 1500 metara nadmorske visine.

Jedan od vođa pohoda bio je Miroslav Divčić potpredsednik Planinarskog društva "Glasinac" koji je istakao da se oko 150 planinara uspelo popeti na Veliki Lupoglav, dok preostalih 50 učesnika nisu bili valjano obučeni za zimske uslove uspona:

- Kao organizatori, uvek dobijemo pohvale i smatram da je to zbog toga što smo mi uhodana ekipa. Radi se o ljudima koji već sedmi put organizuju isti pohod. Romanija kao planina bila je na momente prelepa, ali istovremeno i surova. Za nas koji smo stalno njeni posetioci, ona je najlepša, što su potvrdili i naši gosti. Pored lošeg vremena i snega koji je bio preko pola metra, poneli su divne uspomene i ove godine  -rekao je na Divčić.

Dosta pažnje posvećeno je bezbednosti učesnika, utoliko pre jer staza ide ivicom stene -

- Bilo kakva greška u takvim uslovima može biti fatalna. Naši članovi su bili raspoređeni na svim tačkama od početka do kraja kolone, tako da se u svakom momentu brinulo o svakom učesniku - priča Divčić.

U ovom pohodu učlestvovala su, uglavnom, planinarska društva koja prate kalendar Planinarskog saveza Republike Srpske. Okupila su su društva sa Han Pijeska, iz Višegrada, Rudog, Čajniča, Vlasenice, Modriče, Zvornika, Bijeljine, Doboja, Milića, Zenice, sa Pala, ali i iz Srbije: PSD "Poštar" iz Novog Sada i PD "Pokreni se" iz Krupnja.

Najmlađi učesnici ovog pohoda bili su šestogodišnjaci Ignjat Šarenac sa Pala i Sofija Petrovski sa Han Pijeska. Najstariji učesnik je sedamdesešestogodišnji Dragiša Andrić iz Višegrada. Najbrojnija planinarska ekipa bila je PD "Stolac" iz Višegrada sa 24 učesnika. Vodiči pohoda bili su Miroslav Divčić, Predrag Kovačević, Novica Koroman, Radomir Mutabdžija, Velimir Ninković i Milanko Krstajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024