OBELEŽENA 31. GODINA OD OSNIVANJE DRUGE LAKE PEŠADIJSKE BRIGADE: Pobednici u ratu, gubitnici u miru

D.Curać

11. 04. 2023. u 12:43

U SELU Luke kod Nevesinja obeležena je 31. godina od osnivanja Druge lake pešadijske brigade - Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

ОБЕЛЕЖЕНА 31. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊЕ ДРУГЕ ЛАКЕ ПЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ: Победници у рату, губитници у миру

D. Curać

Ova jedinica formirana je polovinom aprila 1992. godine. Imala je zonu odgovornosti dužu od 70 kilometara, na severozapadnom delu Hercegovine, prema Konjicu, a život za odbranu Srpske dalo je 211 boraca i 109 civila, a više od 400 boraca je bilo ranjeno.

Danas nakon 31 godine nekadašnji pripadnici te jedinice, među njima i Snježan Glogovac koji se sa 16 godina pridružio komšijama, došli su u Luke da se pomole za sve nastradale saborce, ali i da skrenu pažnju na težak položaj demobilisanih boraca.

- Samo želim da odam počast poginulim borcima. Želim da se zahvalim boračkoj organizaciji kao borac koja mi je pomogla i moju porodicu da izgradim kuću u Nevesinju. Bio sam najmlađi u toj jedinici, ostao sam da branim svoje ognjište, a i sutra bi to učinio. Demobilisani borci zaslužuju veću pažnju od svih institucija - istakao je Glogovac.

I KONjIČANI BI SPOMENIK

SPOMENIK u Lukama kod Nevesinja podignut je 2017. godine, a želja Konjičana koji su se okupili ove godine je da isti spomenik izgrade i u svom kraju, kako bi imali gde da zapale sveću kada dođu u mesta gde su nekada živeli.

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odbranjeni deo teritorije pripao je FBiH, a preživeli Konjičani i meštani srpskih sela napustili su vekovna ognjišta i raselili se po celom svetu. Drago Glogovac, danas živi u Višegradu, a kako kažu u ratu su pobedili ali u miru izgubili.

- Dejtonski mirovni sporazum nama je teže pao nego sva ratišta koja smo obišli. Odbranili smo svoja ognjišta i jednim potpisom morali smo sve napustiti i raseliti se po čitavom svetu. Svake godine okupljamo se ovde u Lukama da odamo počast onima koji su život dali za Republiku Srpsku i podsetimo se na ta teška vremena - naglasio je Drago Glogovac.

Siniša Šipovac, predsednik BO Nevesinje, takođe, je bio pripadnik ove hrabre jedinice.

- Ova brigada bukvalno je iznikla iz naroda, iz nevolje. Nažalost, ti Srbi koji su izbegli iz Konjica su prošli najstravičnija dešavanja koja su se mogla desiti u proteklom ratu. Uspeli su da odbrane svoje domove, svoju zemlju ali su na kraju ostali bez svega toga nakon "Dejtona" i danas žive po celom svetu - kaže Šipovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!