OPREMILI MALI KROJAČKI POGON: Sajam preduzetništva okupio vredne žene u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE

04. 04. 2023. u 12:00

SAJAM ženskog preduzetništva koji je okupio oko 80 preduzetnica i članica udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije održan je u Istočnom Sarajevu.

ОПРЕМИЛИ МАЛИ КРОЈАЧКИ ПОГОН: Сајам предузетништва окупио вредне жене у Источном Сарајеву

Mariana Regoje

Predsednik Udruženja jednoroditeljskih porodica "Iskra" Istočno Novo Sarajevo Snežana Stojanović kaže da su se predstavili sa različitim proizvodima, kao što su dečje posteljine i lutkice koje sami prave.

- Prodajom ovih proizvoda samofinansiramo se, jer nemamo drugu finansijsku pomoć. Zahvaljujući entuzijazmu članova opremili smo mali krojački pogon koji se sastoji od osam mašina, a jedna od njih je namenjena i za osobe sa invaliditetom - rekla je ona, dodajući da je cilj udruženja okupiti članove oko različitih kurseva.

Kako kaže, kurs krojenja i šivenja je kurs koji traje u kontinuitetu dok se majke ili očevi ne osposobe za samostalno bavljenje ovim poslom i na taj način doprinesu kućnom budžetu.

Roksanda Mičić, predsednik Udruženja građana "Probudi se" iz Istočnog Sarajeva, rekla je da oko 15 članica ovog udruženja, na osam štandova, izlaže svoje proizvode.

PROMENA PORODIČNOG ZAKONA

PREDSEDNIK Udruženja "Iskra" Snežana Stojanović istakla je da je to udruženje uspelo da, nakon 10 godina, dođe do promene porodičnog zakona.

- Osnovni cilj našeg udruženja bila je promena porodičnog zakona u delu koji se tiče alimentacionog fonda - kaže Stojanovićeva, i dodaje da će neplaćanje alimentacije biti krivično delo.

- Naše udruženje ima dve sekcije koje se bave različitim aktivnostima. Jedna se bavi proizvodnjom voća i povrća i njihovim prerađevina, a druga je kreativni kutak u kojem članice prave odevne i ukrasne predmete na tradicionalni način kao što su vezenje, heklanje, pletenje, tkanje, pustovanje. Takođe su zastupljene i savremene tehnike kao što je dekupaž, i izrada umetničkih slika različitim tehnikama - rekla je ona.

Slobodanka Veselinović, članica Udruženja građana "Ženski interaktivni ruralni centar" iz Istočnog Sarajeva, rekla je da su na sajmu predstavili korpice pravljene od jute.

Kako objašnjava, ove korpice pravi od prirodnog materijala, sa puno ljubavi.

- Pobornik sam zdrave sredine i koristim samo prirodne materijale. U ove korpice je utkano puno ljubavi, vremena i truda - rekla je ona.

Veselinovićeva dodaje da se bavi i uzgojem aronije i voća od kojeg pravi bestilj, slatko i sokove bez šećera, pravljenjem ajvara, kao i uzgojem crvene roge paprike, raznog povrća i voća.

Sajam ženskog preduzetništva je organizovalo Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar" iz Istočnog Sarajeva, pod pokroviteljstvom predsednika RS Milorada Dodika i Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!