DAN SEĆANJA NA NEVINO STRADALU SRPSKU DECU Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ubijeno 500 mališana

M. REGOJE

11. 03. 2023. u 11:53

SLUŽENjEM parastosa i polaganjem cveća na spomen-obeležje ubijenoj deci Srpskog Sarajeva, ispred Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu, obeležen je Dan sećanja na nevino stradalu srpsku decu u periodu od 1992. do 1995. godine.

ДАН СЕЋАЊА НА НЕВИНО СТРАДАЛУ СРПСКУ ДЕЦУ Током Одбрамбено-отаџбинског рата убијено 500 малишана

Mariana Regoje

Stigmatizacija srpskog naroda traje tri decenije od završetka rata. U jednostranim pričama bošnjačkog naroda kao jedinim žrtvama, nema mesta za stradanja srpskog naroda, pa ni za osamnaestomesečnog Miluna, koji sa dvoje maloletnih rođaka i roditeljima nije uspeo naći spas.

Milena Vitković, Milutova tetka, u ratu je izgubila 10 članova porodice, od kojih troje dece, a kako ističe, svaka godina je sve teža i teža, prepuna tuge i bola.

- Hodala sam od groblja do groblja, tražila svoje upokojene. Dostojno sam ih sahranila, pa sad mogu da im prislužim sveću i okadim grob - rekla je ona.

Milun je postao sinonim za stradanje nevine dece, mučki je ubijen, slomljene su mu ruke i noge.

NE SMEMO ZABORAVITI ŽRTVE

ŽELjKA Topalić je podsetila da je 118 mališana, od kojih šestoro učenika ove škole, stradalo tokom rata.

- Mart mesec i današnji dan će nas okupljati, a spomenik stradaloj deci Srpskog Sarajeva će prkositi zaboravu, kao što su ta deca igrom prkosila ratu - rekla je ona.

V. d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina lica Viktor Nuždić rekao je da podatak o 100 ubijene dece sa Sarajevsko-romanijske regije dokazuje koliko je bio surov Odbrambeno-otadžbinski rat.

- Više od 500 stradale dece srpske nacionalnosti u RS govori o surovosti i težini rata - rekao je on.

Prema njegovim rečima, centar je dokumentovao zločine koji su se dešavali na najranjivijim kategorijama, ženama i deci.

Nuždić je rekao da, u želji da se ovako nešto nikada više ne ponovi, treba da pamtimo i nikada ne zaboravimo nevino stradale.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Željka Topalić podsetila je da su na današnji dan 1995, za vreme primirja, snajperskim hicima ubijene dve učenice te škole Nataša Učur i Milica Lalović, koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u naselju Grbavica.

- Imamo obavezu da važne datume za naš grad i istoriju obeležavamo i čuvamo, da mlađe generacije učimo da ne smeju zaboraviti svoje stradale vršnjake i da ih negujemo kulturu sećanja - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!