IZ DŽAMIJA PRETE SRBIMA I SRPSKOJ: Islamska zajednica se do nepodnošljivosti petlja u politički sistem

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 02. 2023. u 06:00

SKANDALOZNE uvrede koje poslednjih dana u BiH dolaze od čelnika Islamske verske zajednice - imama iz Kozarca Amira Mahića i hodže Muharema Štulanovića iz Bihaća, gde su na najpogrdniji način govorili o Srbima, ukazuje da IZ u BiH ima velikih problema sa radikalnom strujom.

ИЗ ЏАМИЈА ПРЕТЕ СРБИМА И СРПСКОЈ: Исламска заједница се до неподношљивости петља у политички систем

Foto: Pritnskrin/Jutjub

Oni su pred vernicima Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvali sektom, Svetog Savu začetnikom fašizma, a Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom!

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da je govor hodže iz Bihaća Štulanovića klasičan govor mržnje i da Srpska nije genocidna tvorevina, i da se Islamska zajednica do nepodnošljivosti petlja u izborni i politički sistem BiH.

- Srpska nije izvršila genocid, niti je genocidna - rekao je Dodik.

On je naglasio da je poglavar IZ u BiH Husein Kavazović pravdao imama iz Kozarca umesto da je preduzeo mere. Ocenio je da su ova dva imama apsolutni ekstremisti i ne doprinose toleranciji, stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu pritiv radikalnog islama kaže da IZ BiH ima veliki problem sa jačanjem radikalnih struja u svojim redovima, jer na njih veliki uticaj ima organizacija Muslimanska braća.

MAHMULjINOVO RODNO MESTO

DžEVAD Galijašević kaže da se ne sme zaboraviti da je Kozarac rodno mesto Sakiba Mahmuljina, generala tzv Armije BiH, koji je u bekstvu, jer je osuđen za ratne zločine nad srbima na Vozući - ističe Galijašević.

- Muslimanska braća su dala platformu svim terorističkim organizacijama u svetu. Hodža Štulanović radi po principu Muslimanske braće, koji javno dovode u pitanje druge religije i države. S druge strane, imam Mahić je istupio sa ustaške pozicije, jer poruke koje smo čuli od njega čuju se i u hrvatskom Saboru. Nažalost, to nisu izolovani slučajevi - kaže Galijašević.

REIS KAVAZOVIĆ PODRŽAO MAHIĆA

REIS IZ u BiH Husein Kavazović je nakon posete imamu Mahiću u Kozarcu poručio da je "IZ uvek stajala iza svojih imama". Bošnjački verski lider se, umesto nedvosmislene osude skandalozne "propovedi" imama, podsetio na "nepravde koje su učinjene muslimanima", tražeći reakciju međunarodne zajednice?!

Ističe i da su se Bošnjaci, zahvaljujući SDA i Bakiru Izetbegoviću, vratili vek unazad.

- Bošnjaci se ponašaju kao da žive u Osmanskom carstvu. To je Izetbegovićeva zasluga. Nažalost, to je dozvolila IZ BiH i nije sprečila skrnavljenje učenja islama u BiH - kaže Galijašević.

- Mržnja prema Srbima, pravoslavlju i RS koja se sada čuje u džamijama neće, nažalost, prestati. IZ u BiH definitivno ima ozbiljan problem sa radikalnim islamom - ističe Galijašević.

POLICIJA SASLUŠALA MAHIĆA

GLAVNI imam Medžlisa IZ Kozarac Amir Mahić saslušan je juče u policiji. Imam je ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo "javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje", a za koje propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Verbalni radikalizam dela IZ, koji je na sceni u BiH, treba "preseći", poručuje sociolog Slobodan Nagradić.

- Ako se to ne učini, poverenje u BiH neće ići napred, a politički odnosi mogu eskalirati u negativnom smislu - ukazuje Nagradić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati