ČIKA ŽIVOTA OSTAVIO TRAG GOROSTASA: Umro višegodišnji predsednik suda u Loznici

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

31. 01. 2023. u 15:33

U LOZNICI je preminuo Života Petrović (86), višegodišnji predsednik ovdašnjeg suda, ugledni advokat i ugledni Jadranin, rođen u Trbosilju, pod samim Cerom, nedalo od legendarnog Tekeriša.

ЧИКА ЖИВОТА ОСТАВИО ТРАГ ГОРОСТАСА: Умро вишегодишњи председник суда у Лозници

Foto:privatna arhiva

Lekcije iz kuće, o srpstvu, otadžbini, slavnim bitkama, uključujući i onu veliku Cersku iz avgusta 1914. godine, Života, ne samo što nije zaboravio, već se time i javno ponosio, kada to nije bilo ni lako i jednostavno, a, u najmanju ruku, bilo je štetno za karijeru.

Bio je jedan od čuvenijih predsednika suda u Loznici, gradu gde je, sa suprugom Dušankom, iznedrio dva dobra sina, Baneta, rano preminilog koji je bio advokat kao i on, i Ratka, jednog od najomiljenijih Lozničana, koji su im podarili četvoro unučadi: Aleksu, Minu, Leu i Anu.

- Nikad, ama baš nikad, Života nije dozvolio da, u sudu, jednopartijsko jednoumlje nadvalada pravdu i pravo -sećaju ga se njegove kolege iz vremena kada je bio sudija, pa predsednik suda. - Kada je došlo zlo dobra, gospodski je otišao iz suda u advokatske vode, posao koji je radio do zadnjeg daha. Ostavio je važan beleg u pravosuđu ovog dela Srbija, kao i njegova supruga Dušanka u prosveti za koju se nije znalo da li je bila bolja kao čovek ili kao nastavnik.

Uvek uzdignuta čela, ponosan što je Jadranin, Života je išao kroz život, radeći profesionalno, časno i pošteno, braneći pravdu i pravo.Nosio je zavičaj u srcu, i Loznicu, mesto životno i đačko, i jako je bio privržen svojoj porodici i borbi za ljudska prava.Ostaće zapamćene mnoge njegove „lekcije“ iz razgovora sa njim o junaštvu Jadrana, njihovom rodoljubivom i antifašističkom duhu sa kojim se, kako je rekao rađaju, kao i najveći broj drugih Srba. Teško su ga bolele nepravde prema našem rodu. Imao je za svakog reči i utehe i hvale.Radovao se, kao svom, uspehu svakog „svog“ Jadranina u bilo kojoj oblasti.

Tragičan prerani gubitak sina, a ubrzo, potom, i supruge, po svoj prilici, ubrzali su odlazak, čika Životu, kako su ga svi mlađi oslovljavali u gradu, u „carstvo nebesko“. Gospodstven, otmen, obrazovan, umeren i odmeren svrstao se u red onih ljudi koje rodni kraj ne zaboralja, već ostaje mera za druge.

Života Petrović biće sahranjen sutra (sreda) na Gradskom groblju u Loznici, gradu kom je mnogo dao, ne samo kao advokat, sudija i pravnik, već stanovnik koji je plenio ljubavlju i razumevanje za muku svakog čoveka, ne dozvolivši nikad da pravda bude skupa za "običnog" čoveka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna