NEMA GDE NAS NEMA: Objavljena bogata monografija o bratstvu Mirkovića od Macavara

V. Mitrić

18. 12. 2022. u 14:00

AKADEMIK Dragoljub (Simov) Mirković iz Bijeljine, poreklom iz Macavara, u Banjanima, u Staroj Hercegovivi, priredio je obimnu i zanimljivu monografiju o svom bratstvu, koja će biti prvi put zvanično predstavljena u Parohijskom domu Sabornog hrama u Nikšiću, po blagoslovu mitripolita Joanikija i vladike Metodija.

НЕМА ГДЕ НАС НЕМА: Објављена богата монографија о братству Мирковића од Мацавара

Foto V. Mitrić

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), inače Mirkovićev rođak, s radošću je pročitao monografiju. Ovaj naš ugledni arhijerej je podsetio da je Drago pre pet godina utemeljivačima tog bratstva podigao dostojan, umetnički spomenik u kamenu, pored Crkve Svetog Jovana u Macavarama. Posvetio je, veli mitropolit, svojim Mirkovićima i knjigu "Precima u spomen", "ali se tu nije zaustavila njegova ljubav".

- Ovom monografijom Drago je, kao iskusan umetnik, spojio lepotu zavičaja sa lepotom likova i karaktera, objedinio već poprilično udaljene i zemnim šarom razuđene ogranke i porodice i svog velikog bratstva - kaže mitropolit Joanikije. - U njegovoj umetničkoj viziji istorije i života bratstva Mirkovića sve je dovedeno u sklad i poredak vremena i vekovi, važni podaci iz riznice pamćenja, priče i besede, patnje i pesme. Sve je osmišljeno i osvetljeno. Umetnik se opredelio da o svom bratstvu govori i rečju i slikom. Slika nadopunjuje reč. Rečitija je od reči. Dragove zavičajne fotografije kamenih pejzaža, starinskih kuća, krstova i hramova, staza i ograda, konjanika, čobana i ratara, svatova i mladenaca, dečjih osmeha, namučenih i naboranih muških i ženskih lica nelažno govore o celokupnom životu, prošlosti i sadašnjosti bratstva Mirkovića.

Foto V. Mitrić

Ako se u samo jednom ljudskom licu sabiraju sva nebeska i zemaljska savršenstva, onda je, poručuje mitropolit, "Drago slikajući mnoga lica i predele kroz svoje bratstvo i zavičajne lepote, zahvatio ceo Božji svet u malom".

Mirković je uspeo da pronađe više od 1.000 fotografija predaka, kao i fotografije i podatke o onima koji, danas, žive rasejani u bivšim republikama SFRJ, po regionu, Evropi i svetu.

- Nema gde nas nema - priča akademik Mirković. - Uradili smo baš familijarno stablo po najvišim standardima, pa, uz našu lozu, tu su i one sa kojima smo se orodili minulih godina, decenija i vekova. Sabrali smo ono što smo smatrali da je, zaista, važno da se nikad ne zaboravi. Ovo je, zaista, precima u spomen, potomcima za sećanje. Imao samo važnu pomoć srodnika i prijatelja, a glavni konsultant je moja majka Milka, koja mi je pomagala kada sam slično ovako nešto priredio o njenim i našim Koprivicama.

Akademik Mirković kaže da obično ljudi kad se rasele, zaborave korene i pretke pamte do pradede i prababe najviše, Srećan je što je njegov unuk Aleksandar, znatno pre nego što je pošao u školu, znao 12 kolena svoje loze unazad.

Foto V. Mitrić

- Moja porodica živi skoro tri veka u Vukovom kraju i da ne bi Drage ne bismo znali o našim precima tako dugo unazad, što je i dragoceno, i lepo i milo - kaže Zoran Mirković iz Loznice. - Mnogi ljudi, poput mene, obradovani su delom koje je uradio naš vrli i dobri rođak Drago Simov na čemu smo mu puno zahvalni.

 

RODOSLOV

DA je ova knjiga "dar Božji" svedoči i profesor dr Darko Mirković sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, cenjeni hirurg.

- Znam svoje pretke unazad najmanje 12 kolena, što mogu da zahvalim Dragu, koji je, još ranije, sačinio sjajan i pregledan rodoslov našeg bratstva, koje se, Bogu hvala, širi na sve strane - kaže profesor dr Mirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu