DAN KAD SE SRPSKA SEĆA PALIH HEROJA: Širom Republike Srpske Boračka organizacija svečano proslavila svoju krsnu slavu Mitrovdan

D. CURAĆ /S. MIŠLjENOVIĆ

08. 11. 2022. u 20:53

LOMLjENjEM slavskih kolača, služenjem liturgija i polaganjem venaca na spomenike palih heroja Odbrambeno--otadžbinskog rata, danas je širom Srpske proslavljen Mitrovdan, krsna slava Boračke organizacije RS.

ДАН КАД СЕ СРПСКА СЕЋА ПАЛИХ ХЕРОЈА: Широм Републике Српске Борачка организација свечано прославила своју крсну славу Митровдан

Nevesinje, obeležavanje Mitrovdana, Foto SRNA

Predstavnici BORS i institucija RS istakli su da je ovo prilika za sećanje na slavni ratni put Vojske RS i Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su pripadnici dali nemerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske. Kroz Vojsku RS prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Radan Ostojić, predsednik BORS, poručio je u Nevesinju da je ovo 20. godina da se obeležava krsna slava Boračke organizacije RS.

- Simbolika je u tome što je Sveti velikomučenik Dimitrije bio borac, vojskovođa, i što je postradao za hrišćanstvo kao što su i borci Vojske RS postradali za hrišćanstvo u proteklom, Odbrambeno--otadžbinskom ratu - kaže Ostojić.

Radovan Višković, Foto SRNA

Ostojić je istakao da 64 opštinske boračke organizacije iz Republike Srpske i tri iz Federacije BiH obeležavaju krsnu slavu - Mitrovdan.

- Danas je i dan mitrovdanskih ofanziva. Sigurno je da je narod Hercegovine i Nevesinja uspeo da u tim sudbonosnim danima 1992. i 1994. godine, a i tokom čitavog rata, herojstvom i junaštvom odbrani Hercegovinu i RS - naglasio je Ostojić.

On je dodao da nije zadovoljan položajem boraca u Srpskoj, i da će u narednom periodu nastojati da se u saradnji sa republičkim institucijama položaj boračkih kategorija popravi.

Predsednik Predsedništva BO RS Goran Rogić izjavio je da je, kada je reč o poboljšanju materijalnog položaja boračkih kategorija u Srpskoj, Predsedništvo BORS po tom osnovu donelo zaključke, od kojih je osnovni da se svim demobilisanim borcima uvede pravo na mesečni borački dodatak u skladu sa učešćem u zoni borbenih dejstava.

Radan Ostojić, Foto SRNA

On je ukazao i na potrebu zapošljavanja dece poginulih boraca, kao i povećanja lične i porodične invalidnine.

Radovan Višković, predsednik Vlade RS, u ime institucija RS zahvalio je svima koji su tada dali svoj doprinos za stvaranje Srpske.

NAREDNE GODINE CENTRALNI SPOMENIK

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da su poginuli borci VRS ostavili u amanet Republiku Srpsku koja je najveća srpska pobeda u poslednjih 100 godina.

On je naveo da bi iduće godine u Banjaluci trebalo da bude izgrađeno centralno spomen-obeležje poginulim borcima VRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)