RATARIMA 180 MILIONA KM: Republika Srpska za narednu godinu obezbedila poljoprivrednicima rekordan agrarni budžet

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 11. 2022. u 06:00

POLjOPRIVREDNICI Srpske naredne godine imaće na raspolaganju 180 miliona maraka agrarnog budžeta. Ovaj budžet je poredeći ga sa tekućom godinom veći za čak 110 miliona KM!

РАТАРИМА 180 МИЛИОНА КМ: Република Српска за наредну годину обезбедила пољопривредницима рекордан аграрни буџет

Poljoprivrednici na poljima, Foto B. Milošević

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže da je povećan budžet za poljoprivrednike prilika da budu poboljšane postojeće mere u svim sektorima.

- Ne možemo da utičemo na cene proizvoda na tržištu i zbog toga smo najavili povećanje agrarnog budžeta u Srpskoj - rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, prilikom raspodele sredstava iz agrarnog budžeta, fokus je i dalje na kapitalnim investicijama.

- Nastavljamo nabavku steonih junica što se pokazalo kao odličan potez. Tu je i povećanje premije za mleko, ali i sredstava za regresirano gorivo. Ono što je bitno jeste i da premija za pšenicu sa 400 ide na 500 KM po hektaru - ističe ministar.

Poljoprivrednici u Srpskoj zadovoljno trljaju ruke zbog povećanja agrarnog budžeta jer, kako kažu, da nije došlo do povećanja izdavanja, teško bi mnogi poljoprivrednici opstali u ovo vreme kada cene komponenti za setvu konstantno rastu.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da se izdvajanjem više novca za ovaj sektor može očekivati i povećanje gazdinstava.

- Savez će u narednom periodu za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje dati predloge za raspodelu ovih sredstava. Predložićemo da se poveća izdvajanje za dizel gorivo, da u subvencionisanje uđe i semenski materijal i mineralno đubrivo. To je poljoprivrednicima bitno iz prostog razloga što su to tri komponente koje najviše utiču na cenu setve - navodi Marinković.

On kaže da se mora više novca izdvajati za stočarsku proizvodnju, a tu je ključna oprema za farme i nabavka kvalitetnih grla.

Stojan Marinković, Foto banjalukacom

Takođe, prema njegovim rečima, ono što bi se moralo promeniti naredne godine, i na čemu će istrajati Savez, jeste da se snize kriterijumi za gazdinstva kada apliciraju za ostvarivanje prava na subvenciju.

- Tu, pre svega, mislimo na kriterijume za površinu zemljišta koju budući poljoprivrednik prijavljuje, kao i broj grla. Ovo su uslovi koje mora ispuniti određeno gazdinstvo da bi pristupilo ostvarivanju prava na sredstva iz agrarnog budžeta.

Boris Pašalić, Foto D. Pozderović

Tražićemo rešenja da ti uslovi budu malo labaviji. Ukoliko budemo imali više gazdinstava koja aktivno rade, imaćemo i veću količinu hrane za građane - ističe Marinković.

DOVOLjNO HRANE

RESORNI ministar Boris Pašalić kaže da Srpska ima dovoljno hrane, pšenice i brašna u Republici Srpskoj.

- Nemamo problema sa tim, ali imamo sa visokim cenama. Važno je da nema opasnosti kada je reč o dostupnosti osnovnih životnih namirnica - rekao je Pašalić.

Foto Nezavisne Novine

PŠENICA DOMINIRA U JESENjOJ SETVI

IZ resornog ministarstva navode da je u jesenjoj setvi zasejano za 15 do 20 odsto više nego prošle godine i da u poslednje četiri godine nije bilo kašnjenja u isplatama premija.

- Već dve godine zaredom imamo više setvenih površina zasejanih strnim žitima, prvenstveno pšenicom. To je zato što su proizvođači ohrabreni visokom cenom pšenice, jer je u ovoj godini duplo skuplja nego lane - kažu iz resornog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!