KUVARI BRZO NAĐU POSAO: Srednjoškolci Istočnog Sarajeva veštinu spremanja hrane pretvaraju u ljubav

M. REGOJE

03. 11. 2022. u 08:10

IZABRATI zanimanje, koje će biti životni poziv i kome će se u potpunosti predati, mladim srednjoškolcima Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva, koji se školuju za kulinarske tehničare, nije predstavljalo problem.

КУВАРИ БРЗО НАЂУ ПОСАО: Средњошколци Источног Сарајева вештину спремања хране претварају у љубав

Foto M. Regoje

Oni imaju interesovanja, a škola im nudi mogućnost da plemenitu veštinu spremanja hrane pretvore u ljubav.

Direktor ove škole Boris Brajović ističe da je velika zainteresovanost učenika za zanimanje ugostiteljsko--kulinarski tehničar, i da škole svake godine upiše od 20 do 30 učenika. To su perspektivna zanimanja, a učenici brzo nađu zaposlenje, jer vlada velika potražnja za profesionalnim kuvarima i ugostiteljima.

- Ugostitelji iz lokalne zajednice veoma su zainteresovani za naše učenike i pružaju im mogućnost da steknu dodatna znanja i veštine još tokom školovanja - rekao je Brajović.

Zahvaljujući tome, učenici već nakon dobijanja diplome, bivaju potpuno osposobljeni za rad i brzo zaposlenje.

- Ponosni smo na njih - rekao je Brajović, dodajući da je jedan bivši đak odlučio da svoje znanje prenosi učenicima, radeći kao profesor praktične nastave upravo u toj školi.

Predrag Blagojević, profesor ugostiteljsko-turističke grupe predmeta, rekao je da se trudi da časovi budu vrlo zanimljivi i da prate savremene tokove u kulinarstvu.

- Učenike polako upoznajemo sa osnovama ugostiteljstva i kulinarstva, osluškujemo njihove afinitete i nastojimo da zavole svoje zanimanje i životni poziv - rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, sve veći broj učenika upisuje ova zanimanje jer su prepoznali potrebe lokalne zajednice.

- U Istočnom Sarajevu je turizam razvijen pa to ova zanimanja čini još perspektivnijim - rekao je Blagojević.

Učenici imaju veoma dobre uslove za rad, jer je kabinet za kulinarstvo opremljen savremenom opremom i aparatima.

- Učenici mogu da steknu potrebno praktično znanje. Ono što kulinarski tehničari naprave na času praktične nastave, ugostiteljski tehničari poslužuju profesorima naše škole, koji plaćaju obrok, a zatim se od tog novca ponovo nabavljaju namirnice - rekao je Blagojević.

Ana Vitković, koja se školuje za kulinarskog tehničara, rekla je da rado dolazi na časove praktične nastave jer profesori nastoje da svoja znanja i veštine prenesu i na učenike.

- Stekla sam neophodna znanja i veštine i sigurna sam da ću nakon završene škole naći posao - rekla je ona.

STIČU ISKUSTVA I NA KRUZERIMA

GOVOREĆI o perspektivnosti zanimanja, Brajović ističe da osim u lokalnoj zajednici, neki učenici starijih razreda stiču znanja i iskustvo radeći tokom letnje i zimske turističke sezone.

- Tokom letnje sezone učenici rade u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a tokom zime na Jahorini, a neki su i na kruzerima - kaže Brajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)