KOMPLEKS O SRPSKIM ŽRTVAMA: Procena je da će vrednost projekta u parku Sunce iznositi 2,1 milion KM

M. Regoje

12. 09. 2022. u 07:45

VLADA Srpske je donela odluku o finansiranju projekta kojom će Istočno Sarajevo dobiti Memorijalni kompleks posvećen stradalim Srbima, civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. veku.

КОМПЛЕКС О СРПСКИМ ЖРТВАМА: Процена је да ће вредност пројекта у парку Сунце износити 2,1 милион КМ

Foto Privatna arhiva

Memorijalni kompleks biće smešten u parku Sunce, iza zgrada Rektorata, Muzičke akademije i studentskog doma.

- Procena je da će vrednost projekta biti 2,1 miliona KM, od čega je Vlada RS obezbedila 1,6 miliona KM - po 800.000 KM u ovoj i narednoj godini, a Grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo će ukupno izdvojiti 500.000 KM - naveo je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Osim centralnog spomenika - Belog anđela i tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima, tri najvažnija pravoslavna hrama u Sarajevu, kompleks će činiti i informacioni LED paneli na kojima će biti dostupni podaci o stradalim sarajevskim Srbima civilima u Prvom i Drugom svetskom i poslednjem, Odbrambeno--otadžbinskom ratu.

Posao prikupljanja potrebnih podataka poveren je posebnom stručnom timu koji predvodi dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor Draga Mastilović.

- Projekat se realizuje zajedno i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno Mitropolijom dabrobosanskom, sa kojom smo potpisali sporazum o saradnji - dodao je Ćosić.

Svim tim obeležjima stvorićemo jednu posebnu celinu koja se odnosi na kulturu pamćenja u Istočnom Sarajevu i koja će svedočiti o gotovo neprekidnom ciklusu zatiranja i uzdizanja sarajevskih Srba i Sarajevsko-romanijske regije, zaključio je Ćosić.

POSVEĆENOST KULTURI PAMĆENjA

PRVI čovek Istočnog Sarajeva je podsetio da se intenzivno radi i na projektima koji se odnose na izgradnju "kapije grada", spomenika posvećenog Srpskoj i muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama, izgradnju Parka velikana srpskog zdravstva u krugu Bolnice "Srbija", kao i na vizuelno isticanje zastave Republike Srpske na Trebeviću.

- Sve ovo nas vodi ka cilju da 2024. bude završen najveći deo ovih projekata posvećenih kulturi pamćenja - rekao je Ćosić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri