DODIK U TRCI ZA ŠEFA RS: SNSD zvanično predstavio svoje kandidate i liste za predstojeće opšte izbore

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 07. 2022. u 05:50

MILORAD Dodik, predsednik SNSD, biće kandidat koalicije okupljene oko te stranke za predsednika RS, dok će Željka Cvijanović, aktuelna predsednica RS, biti kandidatkinja za funkciju srpskog člana Predsedništva BiH.

ДОДИК У ТРЦИ ЗА ШЕФА РС: СНСД званично представио своје кандидате и листе за предстојеће опште изборе

Foto SRNA

Tako će Dodik izaći na crtu Jeleni Trivić (PDP), kandidatu za mesto predsednika RS, dok će se Cvijanovićeva za fotelju u Predsedništvu BiH boriti sa Mirkom Šarovićem, liderom SDS i kandidatom opozicije za funkciju u Sarajevu.

Inače, pored kandidatura za funkcije predsednika RS i srpskog člana PBiH, SNSD, kao najjača stranka u RS predstavila je i liste za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH.

Nosioci lista biće provereni politički igrači SNSD.

Tako se među imenima nosiocima devet izbornih lista za Narodnu skupštinu nalaze:

Vlado Đajić, aktuelni direktor UKC RS, i Luka Petrović, direktor ERS. Nosioci su i tri gradonačelnika, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, i Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša. Nosilac liste za NSRS ispred SNSD je i Vojin Mitrović, aktuelni ministar komunikacija i prometa BiH.

Za Parlament BiH, SNSD je odabrao iskusnu ekipu političara da budu nosioci lista. Njih predvodi Nebojša Radmanović, aktuelni predsedavajući PD Parlamenta BiH, zatim Radovan Višković, premijer RS, i Obren Petrović, aktuelni poslanik u PBiH i višegodišnji načelnik Doboja.

Prema sastavu svih devet lista za NSRS i tri za PBiH, SNSD je mobilisao sve najzvučnije kadrove jer su na listama i Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, kao i ministri Alen Šeranić, Boris Pašalić, Srebrenka Golić.

Na listi za PBiH je i Dodikov savetnik, Radovan Kovačević, ali i Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da odluka SNSD da kandidati budu Dodik i Cvijanovićeva potpuno očekivana.

- Jasno je bilo od samog početka da će na jednu od tih funkcija kandidat biti Dodik, dok je upitna bila samo druga kandidatura. Videli smo da se Dodik opredelio da na ovu funkciju kandiduje Cvijanovićevu, što takođe nije iznenađenje. Davao sam šanse nekom mlađem kandidatu koji bi uneo dodatnu dinamiku i energiju i predstavljao osveženje i novo lice, naročito ukoliko vidimo da su na prošlim izborima nova lica ostvarila mnogo bolji rezultat od političara koji su decenijama u politici. Međutim, vidimo da se SNSD opredelio za iskustvo i osobe u koje Dodik ima poverenje - ističe Antić.

Foto SRNA

On kaže da je suština priče oko SNSD da je Dodik najjača politička figura i ma koga da je postavio na mesto druge funkcije rezultat te osobe se ne bi drastično razlikovao od onog koji će postići Dodik.

 

BAKIR CILjA PREDSEDNIŠTVO BiH

U FEDERACIJI za bošnjačkog člana PBiH vodiće se borba između Bakira Izetbegovića, lidera SDA i njegovog glavnog protivnka iza kojeg je stao opozicioni blok, Denisa Bećirovića. Za hrvatskog člana PBiH bitku će voditi Željko Komšić ispred DF i Borjana Krišto, potpredsednica HDZ BiH. Lider HDZ BiH Dragan Čović biće nosilac liste HDZ BiH za Paralament BiH. Čovićeva su očekivanja da zasedne u stolicu predsedavajućeg Saveta ministara BiH, koja u narednom mandatu pripada Hrvatima!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)