AKADEMIK LJUBODRAG DIMIĆ: Nema nikavog Memoranduma 2 SANU, optužbe Sarajeva opasna stvar

Srna

08. 04. 2022. u 23:27

AKADEMIK i istoričar Ljubodrag Dimić izjavio je da je nepostojeći "memorandum dva", na koji se poziva ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković, opasna stvar i da su takvi nastupi u Sarajevu, prije svega, posledica duboke krize tamošnjeg političkog vođstva i pokušaja da se krivica za to prebaci na Srbe.

АКАДЕМИК ЉУБОДРАГ ДИМИЋ: Нема никавог Меморандума 2 САНУ, оптужбе Сарајева опасна ствар

Foto I. Marinković

Dimić je dodao da oni koji navode fantomski "Memorandum dva", ne vode čak računa o tome na koji način, u kojim okolnostima krize jugoslovenskog društva se pojavio originalni "Memorandum" Srpske akademije nauka i umjetnosti kao pokušaj da se nađe odgovor na duboku sveopštu krizu.

"I u tom kontekstu mislim da je ovo besprimerno, da ne kažem besprizorno", rekao je Dimić za "Sputnjik".

Profesor Časlav Koprivica rekao je da je izmišljanje i citiranje "memoranduma dva" očekivano od "opskurne osobe kao što je Turkovićeva, koja je formalno na mjestu ministra spoljnih poslova, a suštinski zastupa stvar sopstvenog naroda".

"Taj stav nije samo ekstremistički, ovo je način koji vređa elementarnu pristojnost, pa i domaće vaspitanje", naglasio je Koprivica, koji takođe smatra da je izmišljeni "memorandum dva" insinuacija koja treba da stavi dodatnu hipoteku na pleća srpskog naroda.

Turkovićeva je nedavno u pismu zvaničnicima u kojem je pominjala "opsadu Sarajeva" navela i da neki od političkih predstavnika u Republici Srpskoj već godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija, a da je ta kampanja "direktna posledica "Memoranduma dva" SANU iz 2011. godine.

Izvršni odbor SANU demantovao je postojanje tog memoranduma, nazivajući njegovo citiranje grotesknim lažima i patološkim konstrukcijama, koje nemaju nikakve osnove u delovanju te institucije. 

BONUS VIDEO:  MESTO GDE SU ROĐENI SRPSKA CRKVA I NOVI ZAVET: Reporter "Novosti" u drevnoj Nikeji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)