SRPSKOJ NE PRETE NESTAŠICE: Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, o interventnim nabavkama osnovnih namirnica i energenata

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 04. 2022. u 07:13

GRAĐANI Republike Srpske ne moraju da strahuju da će nestati određene robe i životnih namirnica. Tržište je stabilno i snabdeveno.

СРПСКОЈ НЕ ПРЕТЕ НЕСТАШИЦЕ: Сузана Гашић, министарка трговине и туризма РС, о интервентним набавкама основних намирница и енергената

Suzana Gašić / Foto Vlada RS

U cilju obezbeđenja zaliha, za slučaj da dođe do poremećaja u snabdevanju, Vlada je donela početkom marta ove godine Zaključak o pokretanju interventne nabavke osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte u ukupnoj vrednosti od 15 miliona KM, kaže u intervjuu, za "Novosti", Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS.

* Dakle, nema straha od nestašice životnih namirnica u RS?

- Još jednom naglašavam da je tržište u RS trenutno stabilno i da nema straha od nestašice robe, a nadležne službe konstantno prate stanje u cilju pravovremene intervencije. U slučaju potrebe, proizvodi i sirovine nabavljene biće pušteni u promet, u cilju uspostavljanja stabilnosti tržišta.

* Da li se može sprečiti rast cena u trgovinama?

- Rast cena gotovo svih proizvoda u poslednje dve godine predstavlja globalni problem koji se prvo posmatrao kao jedna od posledica pandemije virusa korona, a sada kao posledica sukoba Rusije i Ukrajine. Vlada RS iskoristila je mogućnost da donese administrativne mere ograničenja marži na osnovne životne namirnice i naftu. Nažalost, stalni rast nabavnih cena proizvoda i sirovina utiče na rast cena i pored tih mera.

* Da li ste zadovoljni dosadašnjom turističkom sezonom?

- Kada pogledamo brojke za 2021. godinu, ali i pokazatelje za prva dva meseca ove godine - možemo reći da se turizam u RS polako oporavlja. Turistički pokazatelji su sada i više nego ohrabrujući, broj turista u prva dva meseca ove godine značajno je veći u odnosu na isti period lane.

* Hoće li i ove godine biti turističkih vaučera?

- Turistički pokazatelji za 2021. kažu da je došlo do značajnog rasta broja domaćih turista, što verujemo da je jedan od rezultata projekta turističkih vaučera, zbog čega je Vlada RS odlučila da sa tim projektom nastavi i u 2022. godini. Trenutno smo u procesu finalizacije svih potrebnih dokumenata i tehničkih uslova neophodnih za realizaciju projekta i očekujem da ćemo uskoro završiti sve te procedure i izaći u javnost sa datumom kada će projekat ponovo započeti.

TURISTI SE OKREĆU PRIRODI

* GDE postoji potencijal za napredak u turističkom sektoru?

- To su svakako ruralni turizam odnosno turizam okrenut prirodi i boravku u njoj. Sva prethodna dešavanja dovela su do toga da dođe do promene navika turista i da se oni, u odnosu na period pre pandemije, sada više okreću boravku u prirodi i poseti ovakvim destinacijama - a to je upravo ono što Srpska nudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere