OSMICA LOVI KRUPNE RIBE IZ SRBIJE! Posle Kovića, vraćeni Dikić i Petronijević

S. Mišljenović

26. 03. 2022. u 07:45

NAKON što je Milošu Koviću, profesoru istorije iz Beograda nedavno zabranjen ulazak u BiH, tu istu sudbinu je u četvrtak doživeo i bivši komandant Žandarmerije Srbije, general Bratislav Dikić, a juče i advokat Goran Petronijević.

ОСМИЦА ЛОВИ КРУПНЕ РИБЕ ИЗ СРБИЈЕ! После Ковића, враћени Дикић и Петронијевић

Foto: Tanjug

I Koviću i Dikiću zabranu ulaska u BiH je udarila Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH, na čelu sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, kadrom SDA.

Kako "Novosti" saznaju, oni su samo deo spiska od oko stotinu državljana Srbije koji je Osmica dobio iz centrale SDA i prema kojem će u narednom periodu vraćati sa granice BiH.

- Na spisku koji je napravila SDA i predala Osmici nalaze se i "krupne" političke i javne ličnosti Srbije i čeka se pravi trenutak da se na granici zaustave i vrate u Srbiju, pod izgovorom da su pretnja po bezbednost BiH - kažu izvori "Novosti".

Kako tvrde naši izvori, na spisku su navodno i pojedini ministri i direktori javnih institucija Srbije.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Bratislav Dikić

- Ovakvi postupci Sarajeva imaju podršku i stranih ambasada u BiH, koje žele po svaku cenu da zaoštre situaciju između BiH i Srbije, kako bi se raspalilo još jedno žarište u Evropi - kažu naši sagovornici.

Dušanka Majkić, zamenica predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta, kaže da prosto nema načina kroz zajedničke institucije zaustaviti jednosmerno delovanje OBA BiH gde se državljani Srbije proglašavaju nepoželjnima u BiH i ne dopušta im se ulazak u zemlju.

FOTO: Avaz

Osman Mehmedagić Osmica

- Mehmedagić, kao kadar SDA je zaštićen po svaku cenu i ostao je na direktorskoj funkciji iako mu je istekao mandat. Za svaku osobu iz Srbije koja se učini Osmici ili SDA da je nepodobna Sarajevu biće stavljena na listu nepoželjnih osoba u BiH. Za takvo delovanje Osmica ne mora nikome da odgovara - poručuje Majkićeva.

Ona kaže da uopšte nije iznenađena što se nakon profesora sad stavlja meta na bivše policijske oficire Srbije.

- Pitanje za Srbiju, ali i Republiku Srpsku je ko je sledeći na spisku Osmice - kaže Majkićeva.

Ona pojašnjava da Ministarstvo bezbednosti raspolaže Interpolovim spiskovima osoba koje su bezbednosna pretnja BiH i taj spisak postoji, ali sada samoinicijativno na zahtev SDA je napravljen spisak osoba iz Srbije i ne postoji uopšte mogućnost da se isti ograniči ili da se spreči njegova realizacija.

- Na ovaj način direktno se pogoršava odnos BiH i Srbije - istakla je Majkićeva.

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu, kaže da Sarajevo i OBA šalje poruku da svaki građanin Srbije može biti proglašen personom non grata.

- Ovo je u cilju komplikovanja odnosa kako u BiH, tako i pokušaja pritiska na Srbiju. Nadležne službe u Srbiji moraju pronaći metode da ovo zaustave. U diplomatskim odnosima dveju država je uvek pravilo reciprociteta. Tako da ovo što radi OBA na čelu sa Osmicom može da se vrati građanima BiH - ističe Župljanin.

On kaže da je uveren da će Srbija kao ozbiljna država sigurno zaustaviti praksu koju je pokrenulo Sarajevo.

 

UPITNA RAZMENA PODATAKA

SLOBODAN Župljanin kaže da u saradnji bezbednosnih službi susednih zemlja postoji i pravilo o razmeni bezbednosnih informacija.

- OBA u ovom slučaju očigledno krije informacije od BIA i to je dokaz da je ovo jednosmerna priča - poručio je Župljanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja