JEDINSTVO SA MATICOM U PARTIJSKOJ KNJIŽICI: Šta donose sve češći sporazumi o saradnji političkih stranaka Srpske i Srbije

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 03. 2022. u 08:12

PARTIJE iz Republike Srpske i Srbije sve češće potpisuju sporazume o sardnji. Poslednji u nizu je sporazum o saradnji Narodne partije Srpske (NPS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

ЈЕДИНСТВО СА МАТИЦОМ У ПАРТИЈСКОЈ КЊИЖИЦИ: Шта доносе све чешћи споразуми о сарадњи политичких странака Српске и Србије

Foto NPS

Nešto ranije sporazum su potpisle i Socijalistička partija Srpske i Pokret Socijalista iz Srbije. Najjača opoziciona stranka RS, Srpska demokratska stranka (SDS) ima potpisane sporazume sa DSS, još dok je na čelu bio Vojislav Koštunica, bivši premijer Srbije, i Srpskom narodnom partijom, na čijem čelu je Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije.

Ujedinjena Srpska ima potpisan sporazum o saradnji sa SNS, preko saradnje klubova te dve stranke u Parlamentima RS i Srbije.

Sagovornici "Novosti" kažu da su sporazumi partija iz RS i Srbije logičan sled događaja i da doprinose jačanju srpskog jedinstva i da nikako nemaju veze sa izbornim procesom. Ali istina je negde između srpskog jedinstva i skupljanju glasova.

Foto SPS

Predsednik NPS, Darko Banjac kaže da je sporazum sa SP značajan zato što, između ostalog, predviđa i operativnu saradnju na realizaciji životnih pitanja od značaja za građane. Banjac je naveo da u SPS-u vide temelj državne politike Srbije koja ide u pravcu očuvanja Srpske, ne samo u ekonomskom napretku, nego i kada je reč o nacionalnom jedinstvu.

Goran Selak, lider SPS, kaže da sa Pokretom socijalista dele zajedničke programske ciljeve, zalažu se za interese srpskog naroda i međusobna saradnja je nešto sasvim prirodno.

- Naša politika je povezivanje i stvaranje što čvršćih veza sa maticom, ne samo iz sentimentalnih razloga ili zbog činjenice da smo isti narod, nego pre svega zbog činjenice da Srpska mora mnogo toga da nauči od rukovodstva Srbije - poručio je Selak.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da političke partije istih ili sličnih ideoloških opredeljenja sarađuju na međudržavnom nivou i to nije nikakva novost.

- Međutim, u poslednje vreme dolazi do saradnje političkih partija iz RS i Srbije koje nisu istog ideološkog opredeljenja. Tako imamo neprirodnu saradnju između narodnih partija sa jedne, i socijalističkih partija sa druge strane. Jasno je da u tom slučaju ne postoji ideološka povezanost, već se radi o klasičnom dnevno-političkom interesu - pojašnjava Antić.

Velizar Antić, Foto BNTV

Prema njegovim rečima, interes je partija i u Srbiji da sarađuju sa partijama iz RS kako bi se svojim nacionalno opredeljenim biračima predstavili kao neko ko se brine za interese srpskog naroda i van zemlje. Na taj način dobijaju veću podršku kod tog dela biračkog tela.

Antić dodaje da političke partije iz RS pokušavaju da nađu političku partiju iz Srbije kako bi se svojim biračima predstavile kao neko ko ima podršku vlasti u Beogradu.

BEZ UPLITANjA U PREDIZBORNU KAMPANjU

ANjA Petrović, portparol PDP, kaže da je potpisivanje memoranduma o saradnji između stranaka iz RS i Srbije za PDP prihvatljiv način jačanja međusobne saradnje.

- Ono što je u prošlosti bio problem i jedna vrsta nekorektnog ponašanja jeste direktno učešće u predizbornim kampanjama, kao u slučajevima kada su zvaničnici tadašnje Demokratske stranke, dolazili na predizborne skupove i direktno pozivali građane RS da glasaju za jednu stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice