SLEDI UDAR NA KUĆNE BUDŽETE! Zbog ratnog sukoba u Ukrajini divljaju cene energenata i osnovnih žitarica

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 02. 2022. u 08:12

RATNI sukob u Ukrajini doveo je već prvog dana ratnih dejstava do poremećaja na svetskom tržištu, jer su dodatno skočile cene gasa, nafte, pšenice i kukuruza, a sve će se na kraju odraziti i na tržište Srpske i standard građana.

СЛЕДИ УДАР НА КУЋНЕ БУЏЕТЕ! Због ратног сукоба у Украјини дивљају цене енергената и основних житарица

Zoran Pavlović, Foto "Novosti"

Cene gasa i naftnih derivata vrtoglavo rastu, tako je cena barela nafte na londonskom tržištu već dostigla 102,48 dolara, sa tendencijom daljeg rasta.

Neizbežan je i skok cene žitarica, pre svega, pšenice i kukuruza jer Rusija i Ukrajina pokrivaju trećinu svetskog tržišta. Već je obustavljen izvoz iz pojedinih luka, što će dovesti do ozbiljnog poremećaja na tržištu. Uz to, nedostatak gasa koji mahom stiže iz Rusije usloviće poskupljenje veštačkih đubriva. Sve to uticaće na skuplju setvu, a time i veće cene poljoprivrednih proizvoda.

Građanima Srpske sledi period gde će cene goriva i namirnica zbog dešavanja u Ukrajini svakodnevno rasti, a to znači izdvajanje većih suma novca za svakodnevni život, kažu sagovornici "Novosti".

- Prema zvaničnim podacima Saveza sindikata RS, četvoročlana porodica izdvaja mesečno 800 KM za prehranu, a 200 KM za prevoz i tu nisu uračunati izdaci za stanovanje, komunalne usluge, higijenu, odeću i obuću... Kada se zna da je prosečna plata 1.000 KM onda je jasno da ona nije dovoljna za normalan život već samo za puko preživljavanje - kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Pavlović dodaje da su ekonomije RS i BiH male ali, nažalost, vlasti ne povlače poteze kako bi se obezbedile zalihe energenata ili žitarica i da se u datom trenutku, kakav je sada, može kontrolisati rast cena.

Prema njegovim rečima, podatak da Srpska nema robne rezerve jasno pokazuje odnos vlasti prema građanima.

- Umesto da postoje veće zalihe goriva i pšenice, imamo prazne ambare i rafineriju od koje nemamo koristi, pa svaki skok cene energenata i žitarica u svetu odmah osete i građani Srpske - naglašava Pavlović.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da se može očekivati veliki poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini.

- Na svetskim berzama cena pšenice skače konstantno. Problem će nastati i ukoliko se žitarice iz Ukrajine ne budu mogle transportovati iz luka na Crnom moru - pojašnjava Blagojević.

Foto: D.P.

Nemanja Vasić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da nije isključeno da će cene energenata konstantno rasti u BiH, a to će za građane značiti skuplji plin i gorivo.

- Ukoliko se sukob nastavi moguće je i da dođe do nestašice plina i goriva. Cene energenata će povući za sobom i cenu životnih namirnica jer su energenti glavni pokretač privrede kako u RS tako i BiH - kaže Vasić.

Pored građana prema Ukrajini su zagledani i poljoprivredni proizvođači jer se nadaju da im neće propasti izvoz voća za Rusiju. Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je definitivno ugrožen izvoz voća za Rusiju, ali i uvoz pšenice i žitarica.

- Problem je uvoz hlebne pšenice, ona se najviše uvozi - kaže Marinković.

NEMA STRAHA OD NESTAŠICA

U MINISTARSTVU poljoprivrede RS kažu da prate situaciju na terenu koja se odnosi na količine žitarica u Republici Srpskoj i dodaju da građani ne treba da strahuju da će doći do nestašice brašna i poručuju da je situacija pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna