MESECIMA BEZ PEDIJATRA: Nedostatak lekara za najmlađe u paljanskom Domu zdravlja gorući problem

M. REGOJE

10. 02. 2022. u 06:30

GORUĆI problem u opštini Pale, u poslednjih nekoliko meseci je nedostatak pedijatra u lokalnom Domu zdravlja.

МЕСЕЦИМА БЕЗ ПЕДИЈАТРА: Недостатак лекара за најмлађе у паљанском Дому здравља горући проблем

Dom zdravlja u Palama, Foto M. Regoje

Građani se, na društvenim mrežama, sve češće žale i izražavaju zabrinutost, jer, kako navode, nema ko da pregleda decu, čak ni u hitnim situacijama, a o svakodnevnim potrebama dece za pedijatrom da i ne govorimo.

Rukovodstvo Doma zdravlja "Pale" nedavno je, po odlasku jedinog pedijatra iz ove zdravstvene ustanove, privremeno angažovalo drugog lekara, doktorku sa Sokoca, koja usluge pedijatra pruža tri puta sedmično.

Direktor Doma zdravlja "Pale" Ivan Šarac je izjavio da trenutno rešenje o pitanju pedijatra u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije trajno rešenje. Šarac ističe da taj problem nije prisutan samo u opštini Pale, nego i u čitavom regionu.

- Mi smo objavili jedan konkurs, na koji se javio veoma mali broj pedijatara. Ići ćemo možda sa još jednim konkursom, ukoliko ne bi bilo prijavljenih, poslaćemo jednog mladog lekara na specijalizaciju i to je rešenje za budućnost - kaže Šarac.

Roditelji ističu da dolazak pedijatra tri puta sedmično nije dovoljno za ogroman broj dece koji su korisnici pedijatrijskog odeljenja Doma zdravlja "Pale", odnosno njih 1.368.

Dodaju da nemaju svi roditelji novca da decu leče u privatnim pedijatrijskim klinikama, na šta su stanovnici Pala primorani u poslednjim mesecima.

Jedan od roditelja ističe da je u proteklih mesec dana više od pet puta vodio dete u privatnu kliniku, jer u Domu zdravlja nema pedijatra.

- Sezona je virusa, deca su stalno bolesna, a mi smo primorani da plaćamo po 40 ili 50 KM pregled u privatnim klinikama. Ko će nam to nadoknaditi? I zašto plaćamo zdravstveno osiguranje? - pita se jedan od roditelja.

FALE KADROVI U CELOJ BiH

PROBLEM nedostatka pedijatara prisutan je u celoj BiH. U Višegradu su građani pre nekoliko sedmica potpisivali peticiju jer imaju samo jednog pedijatra, a slična situacija je širom FBiH i Republike Srpske. Kao najčešći uzrok ovog problema navodi se odlazak lekara van granica BiH, ali i odlazak kvalitetnog kadra u penziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)