PDV NA HRANU SMANJITI NA 10 ODSTO! Lider SNSD izašao sa konkretnim predlogom sprečavanja rasta cena osnovnih namirnica

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 02. 2022. u 06:08

KAKO bi se obuzdalo divljanje cena životnih namirnica koje su kako u RS ali i na nivou BiH otišle "na gore", u proseku od 30 do 100 odsto, zavisno od namirnice, lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da će kao predsednik najveće političke organizacije predložiti smanjenje stope PDV na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 odsto sa sadašnjih 17 odsto!

ПДВ НА ХРАНУ СМАЊИТИ НА  10  ОДСТО! Лидер СНСД изашао са конкретним предлогом спречавања раста цена основних намирница

Foto Novosti

Dodik je naglasio da je smanjenje PDV na osnovne životne namirnice jedna od mera koja bi sigurno zauzdala povećanje cena i ublažila udar inflacije na porodične budžete u celoj BiH. Ta bi mera, tvrdi Dodik, bila privremenog karaktera i mogli bismo je ograničiti do kraja ove godine, dok se ne stabilizuje tržište.

- Diferencirana stopa PDV, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bio bi sasvim adekvatan odgovor na inflatorni udar. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV u Evropi, smatramo da je vreme da se poveća PDV na luksuz, a da porezi na osnovne namirnice budu smanjeni - zaključio je Dodik.

Murisa Marić, predsednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don", kaže da građani sve više novca izdvajaju za namirnice i to postaje ogroman problem.

- U prodavnicama nam se serviraju sve manje gramaže proizvoda, od hleba, brašna, mleka, a cene se povećavaju. Na taj način trgovci varaju građane - kaže Marićeva.

Ona kaže da se mora smanjiti stopa PDV ili ga ukinuti na određeni period za namirnice kako je uradila Poljska, da bi se građanima olakšao život.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, kaže za "Novosti" da je u BiH najveći problem monetarna politika.

- Gde god pogledate u okruženju, Srbiju ili Hrvatsku, državne institucije reaguju i upumpavaju novac u potrošnju i privredu. Samo u BiH toga nema i Centralna banka spava. Ljudi će osetiti smanjenje poreza, ali i fiskalna i monetarna politika BiH i dalje ostaje ključ za sprečavanje divljanja cena - kaže Radivojac.

Milorad Dodik, Foto Novosti

On ističe i da smanjenje PDV mora pratiti pojačan nadzor inspekcija kako se ne bi lovilo u mutnom i trgovci varali građane, odnosno da ostanu iste cene roba i nakon umanjenja PDV.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da ceh nekontrolisanog rasta cena plaćaju građani, radnici i penzioneri.

- Smanjenje poreza koje predlaže Dodik jeste dobro rešenje jer ne mogu imati istu PDV stopu, skupoceni sat, cigarete i automobil ili hleb, mleko. Osnovne životne namirnice i stvari vezane za decu treba da imaju nultu stopu - ističe Mišićeva.

Ona kaže da inflacija svaki mesec pojede deo plate i to je sve veći problem radnika.

SIROMAŠTVO

SELVEDIN Šatorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da se plaši da će ukoliko ne dođe do ograničavanja cena životnih namirnica, oni koji imaju tri obroka spasti na dva, a oni koji imaju dva spasti na jedan obrok dnevno.

KORPA SKUPLjA 100 MARAKA

PREMA podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u Srpskoj od jula meseca prošle godine je skuplja za oko 100 maraka. Dok je u julu korpa za četvoročlanu porodicu bila 1.928 maraka, decembarska je rekordna sa 2.031 markom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini