DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Bez Srba i Hrvata Bošnjacima ostaje samo "Fildžanistan"

Srna

18. 02. 2022. u 15:27

POLITIČKI analitičar i ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da Bošnjacima bez Srba i Hrvata, koji bi zajedno sa njima prihvatili i gradili BiH, ne ostaje ništa osim "fildžanistana" koji bi bio geto za sve buduće generacije muslimana u njoj.

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ: Без Срба и Хрвата Бошњацима остаје само Филџанистан

Dževad Galijašević, Foto RTRS

Galijašević navodi da se "neoosmanski islamizam izgubljenih duša sarajevskih, perspektive nastanka samostalne, a male bošnjačke državice, islamskog rezervata podeljenog na dva dela, uviek uspevao izmjeriti samo arima, hektarima i kvadratnim kilometrima njene površine".

- Ma kolika površina te države bila, bez Srba i Hrvata kao saveznika, osuđena je na propast - ona i Bošnjaci u njoj, ocenio je Galijašević u izjavi Srni.

On kaže da sarajevska NATO priča, stalna nastojanja da se dokaže zločinačka priroda Republike Srpske i stalno postavljanje Srpske na optuženičku klupu, ima konkretan politički cilj.

- A to su rušenje osnovnih elemenata nacionalne ravnopravnosti utvrđene Dejtonskim sporazumom, rušenje državotvornog subjektiviteta Republike Srpske i formiranje islamskog društva i islamske vlasti kao ključnih mjera u izgradnji cele zemlje kao islamske države, pojasnio je Galijašević.

Zato se, dodao je, u javnom prostoru često čuje poruka i zahtjev da se Srbi slože i da se dogovore kako bi ostvarili jedinstvo.

Srna

- Ali, pitanje srpskog jedinstva nije pitanje građanske tolerancije i učtivosti - jedinstvo se može graditi samo oko jasnih političkih ciljeva i precizno utvrđenog i projektovanog nacionalnog interesa, istakao je Galijašević.

On je upitao postoji li neko u Republici Srpskoj ili Srbiji ko misli da je pogrešan cilj sprečavanje daljeg urušavanja Srpske i ponižavanja srpskog naroda u BiH?

- Tvrdi li bilo ko da je politički proces povratka nadležnosti i na Dejtonskom sporazumu izgrađenih elemenata državnosti pogrešan korak i da on podiže tenzije, odnosno da treba ćutati i trpiti kako bi zapadni političari uveravali svoju javnost u stabilnost Bosne?, upitao je Galijašević.

On pita kako se pomiriti unutar svoje zajednice ako ta podela nastaje zbog različitih viđenja položaja vlastite narodne zajednice i njenog odnosa prema drugim narodima.

- Kako tek pomirenje Srba i Bošnjaka deluje nemoguće?, upitao je Galijašević.

BONUS VIDEO: VELIKA AKCIJA U RS: Uhapšeno 19 osoba, zaplenjeno 400 kilograma droge

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna