SRPSKA JEDINA IMA SMISLA: Počelo obeležavanje 9. januara - Dana Republike

S. M.

08. 01. 2022. u 11:54

NA DAN 9. januara, Dana Republike . Da Republika Srpska slavi 30. rođendan vidi na svakom koraku u RS, građani su okitili kuće i zgrade srpskim trobojkama a ulice širom RS su takođe ukrašene zastavama.

СРПСКА ЈЕДИНА ИМА СМИСЛА: Почело обележавање 9. јануара - Дана Републике

Foto: D. Gavrić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska jedina ima smisla na prostoru BiH, da ne sme nestati iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija.

Čestitajući svim građanima Dan Republike, Dodik je istakao da Republika Srpska ne želi i ne traži ništa drugo nego da joj se da ono što je potpisano u Dejtonu, te da ona ima viziju i budućnost, ideju svog postojanja.

- Ovo je Republika za koju su mnogi naši borci dali živote, Republika koja ne smije nestati, iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je BiH velika nevolja i velika regresija, te da nema nikakve ideje i vizije kako nastaviti dalje, zbog čega i nema budućnosti.

- BiH je teško opisivati, a kamoli objašnjavati, tako da mi moramo da razumijemo da je status Republike Srpske, njena samostalnost u okviru Dejtonskog sporazuma, nešto što moramo da izborimo - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da su Srbi jedan od retkih naroda koji su natjerali da se ponovo bore za iste ciljeve i iste stvari koje su već ostvarili.

- Mislim da Republika Srpska ima budućnost, jer je izdražala najteži period rata i posleratnih osporavanja. Danas dostojanstveno može da obeleževa ovaj dan, bez obzira na nasrtaje, razne kancelarije i ambasade - naveo je Dodik.

Srpska se, tvrdi Dodik, ne upliće da određuje koji je dan državnosti neke zemlje, iako "oni smatraju da ovde imaju pravo na sve“ ali je naglasio da to pravo polako iščezava.

- Mi smo svesni naše pozicije, položaja i mi smo Republika koja će živeti - zaključio je Dodik.

Prema programu obeležavanja Dana Republike Srpske danas će u u Banjaluci biti održana i svečana Akademij

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biće održana sutra u Banjaluci.

Dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima biće upriličena u 15 časova u Kulturnom centru “Banski dvor”, dok će svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biti održana u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 18 časova.Svečani defile biće održan u Banjaluci u neđelju, 9. januara sa početkom u 12 časova, dok će na platou ispred Palate Republike u 19 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP Republike Srpske.Prema programu obeležavanja, Dana Republike u devet gradova Srpske 9. januara biće održani koncerti.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara. Tim povodom u 11.30 časova biće polaženi venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova. Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske će u ponedeljak obelžiti Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna