MRTAV PIJAN PREGAZIO PEŠAKA: Osuđen na četiri i po godine zatvora

O.M.

23. 12. 2021. u 14:30

Okružni sud u Doboju osudio je Zorana Mlađenovića (54) iz Ritešića kod Doboja na četiri i po godine zatvora jer je u Modranu kod Dervente pijan automobilom "opel korsa" pregazio i usmrtio pešaka Nenada Pećića (61).

МРТАВ ПИЈАН ПРЕГАЗИО ПЕШАКА: Осуђен на четири и по године затвора

Foto O.Matavulj

Mlađenoviću je izrečena i mera zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije u trajanju od četiri godine, s tim da vreme provedeno u zatvoru neće biti uračunato u zabranu.

Mlađenović je oglašen krivim za najteži oblik krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja, za koje je zaprećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Tragedija se dogodila 5. januara 2019. godine oko ponoći na regionalnom putu Modran - Johovac kod Dervente. U presudi se navodi da je Mlađenović vozio pod dejstvom alkohola sa koncetracijom od 2,7 g/kg u krvi. Time je, kako se navodi, očigledno bio nesposoban za bezbednu vožnju.

- Dolaskom u blizinu kuća A.D. i Ć.I., postupajuću suprotno odredbama ZOOBS-a, propustio je da tokom vožnje obrati pažnju na pešaka koji se kretao desnom stranom kolovoza. Iako je bio svestan da nepropisnom vožnjom može dovesti u opasnost život ljudi, on je na te posledice pristao - navodi se u presudi.

Pojašnjava se da je u Pećića udario srednjim delom haube, na udaljenosti od 70cm od desne ivice strane kolovoza.

- Od udarca pešak je nabačen na šoreršajbnu, da bi nakon toga pao na prednju stranu vozila i kolovoz, pa su prednji točkovi prešli preko tela. Kada se vozilo zaustavilo telo je gornjom polovinom ostalo ispod vozila, usled čega je na mestu ostao mrtav od ugušenja zbog pritiska na grudni koš i trbuh - navodi se u presudi.

Optuženi je dužan i da plati troškove postupka u iznosu od 4.225 KM, dok će porodica stradalog Pećića odštetu naplaćivati u parnici.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a