KANDIDAT ZA AMBASADORA SAD U BEOGRADU: Problem delovanje Dodika i pokušaji RS da se povuče iz zajedničkih institucija u BiH

Tanjug

14. 12. 2021. u 23:37

MEĐU najvećim problemima u regionu je situacija u BiH, zbog pokušaja RS da se povuče iz zajedničkih institucija i samostalnog delovanja srpskog člana predsedništva Milorada Dodika, ocenio je danas pred članovima Spoljnopolitičkog odbora Senata kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil.

КАНДИДАТ ЗА АМБАСАДОРА САД У БЕОГРАДУ: Проблем деловање Додика и покушаји РС да се повуче из заједничких институција у БиХ

foto: EPA

U odgovoru na pitanja senatora Hil je rekao da ga zabrinjava niz pitanja koja se tiču Srbije i Zapadnog Balkana. On je rekao da je situacija u BiH sve problematičnija, da Republika Srpska preduzima korake, kako bi preuzela nadležnosti u oblastima pravosuđa i zajedničke vojske, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio veoma jasan da neće biti promena i da podržava kontinuitet u ovim oblastima.

Hil je rekao da veruje da sa rukovodstvom u Beogradu može da se nađe zajednička osnova oko ovih pitanja, i dodao da će, ako bude potvrđena njegova nominacija, imati značajne razgovore na tu temu.

- Trebalo bi da blisko sarađujemo sa Srbima na zajedničkom stavu da moramo da podržimo jedinstvo Bosne. Srbi ne treba da imaju iluzije da ćemo se zalagati za neke jednostrane promene u Bosni. Treba da stavimo do znanja da je budućnost Republike Srpske u Bosni, a ne u nekom drugom entitetu - naglasio je Hil.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je ocenio da je postignut napredak, ali nedovoljan, i naglasio da Evropska unija ne želi članice koje imaju problema sa susedima. Hil se osvrnuo i na pitanje stranog uticaja u Srbiji, rekavši da je zabrinjavajuće to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku i Kini kada je reč o infrastrukturnim potrebama.

- Sedamdeset pet godina od Drugog svetskog rata Beograd smo posmatrali kao specijalno mesto gde ne želimo rast ruskog uticaja. Danas vidimo tačno ona pitanja u pogledu kojih bi trebalo da budemo oprezni i spremni da nešto uradimo. Ne treba da budemo samo oprezni, već i da budemo spremni da pokažemo da mi nudimo bolji model i alternative. Nije dovoljno reći da ima problema u prihvatanju kineskih i ruskih predloga. Moramo da pokažemo da je ono što mi imamo bolje za Srbiju. I to će biti moja namera, ako moja nominacija bude potvrđena - istakao je Hil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju