U GUBITKU 7,4 MILIONA KM: Nastavljen negativan finansijski trend poslovanja "Železnica Republike Srpske"

Lj. ĐURIĆ

14. 12. 2021. u 07:13

ŽELEZNICE Republike Srpske" (ŽRS) nastavile su sa dugogodišnjim negativnim finansijskim poslovanjem, ali i sa izražavanjem zadovoljstva što su ti gubici manji nego u prethodnom obračunskom periodu.

У ГУБИТКУ 7,4 МИЛИОНА КМ: Настављен негативан финансијски тренд пословања Железница Републике Српске

Železnica RS" u Doboju, Foto Lj. Đ.

Na taj način su zvanično tretirali poslovni rezultat i u prethodnih 10 meseci ove godine, podacima da su ŽRS evidentirale prihode od 50,6 miliona KM, a da su rashodi bili 58,1 milion KM.

- Poslovni gubitak ŽRS za deset meseci iznosi 7,4 miliona KM i manji je u odnosu na posmatrani period prošle godine, kada je bio 14,2 miliona KM. Na ukupno poslovanje uticala je i odluka Vlade RS da smanji godišnje subvencije za održavanje železničke infrastrukture i sufinansiranje putničkog saobraćaja sa 25 na 20 miliona KM - kazali su u toj kompaniji.

Kao "utehu" za negativan finansijski saldo, navode da su ŽRS sačuvale likvidnost i solventnost, da nemaju zaostalih dugovanja, kao i da se redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, poslovnim partnerima i republici, i da se odgovorno sprovode planovi poslovanja.

Foto Lj. Đ.

Iz ove kompanije ocenjuju da se finansijski pokazatelji poslovanja ŽRS mogu smatrati pozitivnim, uzimajući u obzir sva ograničenja koja su uslovljavala poslovni ambijent.

Kao potvrda tih tvrdnji navedeno je da je ostvareni prihod od prevoza robe tokom deset meseci veći za 2,7 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. U teretnom saobraćaju prevezeno je 3,6 miliona tona robe, što je za tri odsto više od planiranog, a za 19 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine.

"Železnice RS" su sa 31. oktobrom prevezle 49.385 putnika, što je na istom nivou kao i prethodne godine, imajući u vidu sva ograničenja raspoloživih linija u okolnostima sa virusom korona.

POTREBNI RADNICI

PREMA preuzetim obavezama iz međunarodnog ugovora sa Svetskom bankom u okviru projekta restrukturiranja, kao i konačnog definisanja radnopravnih odnosa zaposlenih, ŽRS su u završnoj fazi aktivnosti na utvrđivanju koeficijenata, što je uslov za izdavanje novih ugovora o radu zaposlenima.

Prema planu zapošljavanja u ovoj godini planiran je prijem 85 radnika u poslovima infrastrukture i 27 u poslovima operacija, dok se za narednu godinu predviđa prijem više od 120 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)