PUŠTENA SOLARNA POSTROJENJA: Postavljeni paneli na srednjim školama u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE

13. 11. 2021. u 06:08

NA zgradama srednjih škola na području Istočnog Sarajeva puštene su u rad mini solarne elektrane, koje su postavljene u okviru projekta "Sačuvajmo energiju zajedno", koji je finansiran kroz Program razvojne saradnje Republike Češke, a realizovan putem Gradske razvojne agencije.

ПУШТЕНА СОЛАРНА ПОСТРОЈЕЊА: Постављени панели на средњим школама у Источном Сарајеву

Novi solarni paneli / Foto M. Regoje

Mini solarna postrojenjasu postavljenana krovne konstrukcije škola iz Sokoca, Pala, Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da je vrednost ovog projekta blizu 50.000 KM i ta da je to jedan od dva projekta koje je podržala Ambasada Češke Republike u BiH.

On je izjavio da je siguran da će ovaj projekat biti putokaz da se i u budućnosti realizuju slični projekti kako u srednjim, tako i u osnovnim i školama predškolskog obrazovanja, a sve u cilju uštede novca i energije.

Ambasador Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova istakla je da je jako bitna razvojna saradnja Češke sa svim nivoima vlasti u BiH, te da Ambasada Češke Republike svake godine finansijski podržava dva ili tri mala lokalna projekta.

- Ovo je prvi projekat koji realizujemo u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i radujem me što je uspešno završen. Nadam se da će ušteda koja će biti ostvarena instaliranjem solarnih panela doprineti investiciji u dalji razvoj škola i energetskoj efikasnosti - izjavila je Hlavsova.

Direktor SŠC "Istočna Ilidža" Branka Kovačević izrazila je zadovoljstvo što su Gradska razvojna agencija i Ambasada prepoznale potrebe škola i realizovale ovaj značajan projekat.

ZNAČAJ OBNOVLjIVIH IZVORA ENERGIJE

SVRHA ovog projekta je uvođenje održivog sistema upotrebe obnovljivih izvora energije kroz uspostavljanje solarnih sistema u četiri srednjoškolska centra sa područja Istočnog Sarajeva, kao i podizanje svesti građana o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Osim instalisanja tri solarne elektrane biće izvršena i analiza energetske efikasnosti u četiri srednjoškolska centra i devet osnovnih škola u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja